Festival sjena

Mostar: Otvorena izložba "Karađoz i Hadživat" sa 139 impozantnih figura

Kultura / Flash | 22. 02. 2016. u 20:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Turskog festivala sjena "Karađoz i Hadživat", koji se drugu godinu zaredom održava u organizaciji Yunus Emre Enstitüsü - Turskog kulturnog centra Mostar na području Hercegovačko-neretvanske županije u razdoblju od 23. do 27. veljače 2016. godine, u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu Mostar otvorena je impozantna izložba "Karađoz i Hadživat“.

Predstavljeno je 139 figura, a izložba će biti otvorena za sve posjetitelje tijekom festivala u razdoblju od 9 do 18 sati, javlja Agencija Anadolija.

Izloženi su bogati eksponati lutaka izrađenih od kože od kojih su neke visoke i metar i pol, te se koriste za predstave koje se odigravaju iza zaslona od tri i pol metra, što će publika imati mogućnost vidjeti za vrijeme ovogodišnjeg Festivala, a polaznici radionica naučiti i izraditi.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli je naglasila kako je ova izložba od velikog značaja što svjedoči i činjenica da je aplikacijom Republike Turske 2009. godine Karađoz i Hadživat upisan u UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

"Najveći značaj održavanja ovog Festivala i otvaranja ove izložbe u Mostaru jeste to što teatar sjena kulturno-umjetnička tradicija Republike Turske, ali isto tako budući da smo dijelili povijest u ranijim vremenima i kulturna tradicija Bosne i Hercegovine odnosno konkretnije Mostara", kazala je konzulica Selcan Sanli.

Direktor Yunus Emre Enstitüsü - Turskog kulturnog centra Mostar Yunus Dilber je podsjetio na značaj ovoga Festivala, navodeći kako je misija Yunus Emre instituta, sa sjedištem u Ankari i svim pripadajućim kulturnim centrima, prije svega širom svijeta da podučavaju turski jezik, kulturu i umjetnost.

"Prvi u nizu ovih festivala održan je prošle godine, u četvrtom mjesecu i tada smo održali ukupno sedam predstava i nakon istraživanja koja smo proveli spoznali smo da je posljednja predstava teatra sjena Karađoz održana u Mostaru 1921 godine", kazao je Dilber.

Naglasio je da su u sklopu Festivala koji se održava od 15. do 27. veljače, u Mostaru i Konjicu organizirane radionice za oko 650 učenika koji uče turski jezik, što i jeste jedan od ciljeva Festivala, da poduči učenike, ali i sve ostale ovoj umjetnosti.

Stoga je poznati turski umjetnik Suat Veral, koji se 35 godina bavi ovim zanatom, kazao kako mu je zadovoljstvo što je imao priliku doći u Mostar i BiH kako bi djeci i mladima pokazati što je zaista to Teatar sjena Karađoz.

"Ovo je jedan vid zabave, jedna tradicionalna kultura koja vuče korijene još iz osmanskog razdoblja. To je jedna od dodirnih točaka naše zajedničke kulture, jer je u Mostaru također nekad postojao ovakav teatar. Ovom izložbom budimo osjećaj bliskosti i bratstva, a narodima s ovog područja i to će biti jedno veliko buđenje nakon 95 godina sna u kojem nije bilo Karađoz teatra u Mostaru", kazao je Veral, navodeći kako u mnogim dijelovima svijeta postoje turski teatri sjena.

Izrazio je nadu da će narod BiH, kao što gleda turske serije, uskoro pratiti i teatar i izložbe Karađoza. Da se to dogodi što prije, tijekom Festivala će zajedno sa svojom suprugom i sestričnom Merve Ilken, koja je njegova učenica i prva, ali koliko se zna i jedina žena iz teatra sjena, podučavati mlade umjetnike da potpuno samostalno rade figure, ali i predstave teatra sjena na maternjim jezicima.

Stoga će se tijekom festivala održati i pet radionica tijekom kojih će oko 100 odraslih naučiti izrađivati figure na posebnom materijalu. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na radionice pozivom Centar Yunus Emre. Informacije možete dobiti putem telefona 036 551 789 ili putem emaila: [email protected]. Radionice za odrasle će se održavati u prostorijama Centra za kulturu Mostar od 17 do 19:30 sati, utorak i srijedu, te u subotu od 14 do 16:30 sati.

U sklopu Festivala, koji donosi pravu raskoš iz djela osmanskog kulturnog blaga tijekom završne večeri će se u Narodnom pozorištu Mostar 27.2.2016. u 19 sati održati predstava Teatra sjena-Karađoz brico. Posljednji put u Mostaru predstava je igrana 1921. godine, a zatim i 2015. godine u sklopu prvog festivala teatra sjena. Hasib Ramić, jedan od posljednjih Karađoz umjetnika u Bosni i Hercegovini je pokušavao održati ovu umjetnost u životu, dok je Rejhan Demirdžić putem televizijske serije, zajedno s Jurislavom Korenićem, Karađoza pokušao približiti masama.

Festival se održava u organizaciji Yunus Emre instituta Mostar i Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, uz podršku Ureda za kulturu i turizam veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines Sarajevo, Turske vojne misije u BiH - LOT kuće Jablanica, Centra za kulturu Mostar, Općine Konjic i Narodnog univerziteta Konjic, a tijekom Festivala sve aktivnosti su besplatne i otvorene za sve posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close