Gošća

Mostar: Održana književna večer sa Norom Wicke

Kultura / Knjige | 19. 10. 2014. u 07:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred zainteresiranima u spomen kući Svetozara Ćorovića održana je književna večer sa njemačkom književnicom Norom Wicke. Ona u BiH boravi u okviru Europskog rezidencijalnog programa za književnike i književne prevodioce. Prije Mostara, gostovala je u Sarajevu, a 28. listopada gostovat će u NUB RS u Banja Luci.

Još kao djevojka sudjelovala je u literarnim radionicama u 'Kući knjige' i u Teatru Leipzig. Kasnije studira kreativno pisanje i kulturni žurnalizam na Univerzitetu u Hildesheimu. U posljednjoj godini u Hildesheim-u 2008. dobiva radnu stipendiju pokrajine Donja Saksonija i biva pozvana na klagenfurtski literarni seminar od zaklade 'Jürgen Ponto' u Edenkoben.

Tragom toga Wicke je medijima izjavila: "Nisam sigurna da li bi u našem vremenu pisci mogli biti prepoznati ako bi napisali nešto poput Kafke ili Thomasa Manna. Mislim da ih ima, vjerojatno ih ima, ali možda ih se ne shvata, odnosno možda ih se ne prihvata kao velike pisce. Mislim da su danas okolnosti u kojima nastaje književnost nešto drugačije. Literatura više nije na tako visokoj poziciji".

Tijekom gostovanja u Mostaru pročitani su odlomci iz knjige 'Zemlja četiri rijeke', a sa Wicke je kratko tijekom književne večeri razgovarao Elvedin Nezirović. "Moja knjiga opisuje život Elize koja pokušava da pronađe svoju rodbinu koja je 'razasuta' po čitavoj Europi i pokušava da sazna svoje porijeklo i tko je ona ustvari",kazala je ona. Istaknula je da je povijest BiH puna konflikata i događaja koji su jako zanimljivi, te da je dijelom podsjeća na djetinjstvo u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close