Razbijanje predrasuda

Mostar: Mladi u posjeti religijskim institucijama

Kultura / Flash | 04. 03. 2015. u 11:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH, danas je u Mostaru organiziran "Dan otvorenih vrata".

Na Danu otvorenih vrata sudjeluje četrdesetak mladih uzrasta od 16 do 18 godina, predstavnici crkava i vjerskih zajednica te obrazovnih institucija iz Nevesinja i Mostara. Mladi će danas posjetiti Karađozbegovu džamiju, Samostan i župu sv. Petra i Pavla, Židovsko groblje te Sabornu crkvu "Svete Trojice", a nazočiti će i izložbi "Otisci multioriginalne BiH" u galeriji mostarskog Centra za kulturu.

Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću u BiH Igor Kožemjakin kazao je u izjavi za Fenu kako će učenici posjetiti vjerske objekte u Mostaru, upoznati se s osnovnim aspektima vjerskog objekta i osnovnim postulatima svake od religija u čiji vjerski objekt će ući. 
''Želja nam je da upoznavanjem jednih i drugih razbijamo predrasude i tako vraćamo povjerenje među građane raznih nacionalnosti i različitih vjeroispovijesti'', istaknuo je Kožemjakin.

Organizatori su naveli kako je „Dan otvorenih vrata“ osmišljen u formi posjeta vjerskim objektima tijekom kojih će predstavnici crkava i vjerskih zajednica mlade upoznati sa svojim vjerskim objektima i dati im svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Inače, projekt PRO-Budućnost ima za cilj izgradnju strukturnog mira na području cijele Bosne i Hercegovine u četiri godine realizacije. Svrha projekta je istaknuti univerzalnu poruku mira svake od religija, duboko uvažavajući njihove pojedine specifičnosti i razlike, ali ujedno ističući jednakost snažne poruke mira među svim ljudima na području BiH.

Projekt PRO-Budućnost realizirati će niz aktivnosti u suradnji s religijskim predstavnicima na području BiH kroz panel diskusije, 'Dane otvorenih vrata', javne tribine te realizaciju posebne linije grantova.

Kopirati
Drag cursor here to close