EX.PO AUS

Mostar dobio dvije mlinice

Kultura / Flash | 10. 03. 2014. u 11:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upriličila je danas u Mostaru svečanu ceremoniju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta EX.PO AUS - Povećanje korištenja mogućnosti jadranskih UNESCO lokaliteta, u sklopu koje su obnovljene dvije mlinice u Mostaru, jedna u vlasništvu Grada, a druga u privatnom vlasništvu.

Po riječima izvršne dužnosnice Komisije Mirele Mulalić-Handan, cijeli se projekt financira iz pretpristupnih fondova Adriatic programa (2007.-2013.).

Osim obnove ove dvije mlinice, u sklopu programa napravljena je i tehnička dokumentacija snimanja korita rijeka Radoblja, Buna i Bregava, kao i snimanje mlinica na području Mostara i Stoca, kazala je Mulalić-Handan, naglasivši kako ukupna vrijednost projekta za grad Mostar iznosi 102 000 maraka.

Po njezinom mišljenju, ovakvi projekti pokazuje kako se narodna, odnosno mala arhitektura može promovirati, te doprinijeti lokalnoj zajednici. Obe mlinice trebale bi se koristiti u turističke svrhe, odnosno promociju autohtonih zanimanja i proizvoda s područja Hercegovine.

Mlinica u Zahumlju, koja je u privatnom vlasništvu i koja je bila prva mlinica na Balkanu u kojoj je bila instalirana mala centrala i električni mlin, po želji obitelji Zovko, vlasnicima mlinice, također bi se trebala koristi u turističke svrhe i promociju hercegovačkih proizvoda i starih zanata.

Glavna savjetnica grada Mostara Radmila Komadina izjavila je kako se grad Mostar obvezao da će buduća djelatnost mlinice u Cernici, koja je u vlasništvu Grada, oživjeti stare tradicionalne zanate, te se također koristiti u turističke svrhe.

U okviru ceremonije prezentirana je i izložba panoa mlinica s područja grada Mostara. Osim predstavljanje prve faze projekta EX.PO AUS, danas se u u Mostaru održava i radionica pod nazivom "Izazovi u implementaciji planova upravljanja za područja svjetske baštine“.

Radionicu je organizirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u suradnji s Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a u okviru implementacije dijela projekta EX.PO AUS pod nazivom "Prekogranično održivo upravljanje UNESCO-vim lokalitetima na Jadranu". Cilj je navedenog dijela projekta da se kroz organizaciju šest lokalnih radionica (u šest zemalja partnera projekta) definira Inter-jadranski zajednički pristup održivoj valorizaciji UNESCO lokaliteta.

Projekt EX.PO AUS je prekogranični projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. U projekt je uključeno dvanaest partnera iz sedam država na Jadranu a u Bosni i Hercegovini ga implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Kopirati
Drag cursor here to close