Via Dinarica

Mostar dio posljednjeg neistraženog područja u Europi

Kultura / Flash | 27. 03. 2014. u 11:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba Via Dinarica koja prikazuje dio opusa fotografija snimljenih u okviru projekta ''Walking the Via Dinarica'' koji promovira prirodno bogatstvo dinarskoga gorja, otvorena je u Mostaru u Klubu Aluminij.

''Asocijacija avanturističkog turizma BiH uz podršku UNDP-a i USAID-a u kolovozu prošle godine pokrenula je projekt ''Walking the Via Dinarica'' čiji je cilj bio prohodati kompletan dinarski luk od Albanije do Slovenije, da promoviramo regiju, te da vidimo čime raspolažemo na terenu'', rekla je Erna Kurtović direktorica Udruge avanturističkoga turizma koja je dodala kako su na terenu bili iskusni planinari i fotograf.

Prehodavanjem dinarskoga krša, najvećega krškog područja u Europi, aktivisti Udruge napravili su svojevrsni inventar turističkih resursa, dostupnih duljinom cijele staze, a na tomu je pothvatu nastalo više od 13 tisuća fotografija i čak 17 sati video građe.

''Ovdje je riječ o izložbi koja je vezana za prostor Via Dinarica, a to je vjerojatno posljednje neistraženo područje u Europi. Ovaj projekt ujedinjuje sve države od granica sa Italijom, od Slovenije, Hrvatske, BiH, Albanije, Crne Gore i Srbije. Mi već duže vremena surađujemo sa različitim vlastima iz BiH na ovom projektu i ovo je samo od aktivnosti u okviru ovog projekta, a to je da je skupina ljudi pješačila od Albanije do Slovenije. Cilj pješačenja je bio da se promovira ovo područje'', rekao je Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH koji je i otvorio izložbu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Mostar uključen u ovaj međunarodni projekt.

''Raduje me da je naš grad uključen u međunarodni projekt, jer Mostar osim kulturnih znamenitosti ima što ponuditi i od prirodnih ljepota. Stoga mi se čini važnim da smo dio ovog projekta koji će prezentirati i približiti te ljepote svima zainteresiranima i obogatiti turističku ponudu Mostara i Hercegovine kao regije'', rekao je Bešlić na otvaranju izložbe.

Kopirati
Drag cursor here to close