Prijateljstvo

Mladi Mostarci i Talijani u projektu 'Upoznati svoje susjede'

Kultura / Flash | 25. 08. 2016. u 14:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zajedno sa suradnicima primio je danas u Gradskoj vijećnici goste iz prijateljskog talijanskog grada Montegrotta, Riccarda Mortandelloa, gradonačelnika i Silvija Narda, predsjednika humanitarne organizacije Auser, koja više od 20 godina, u suradnji s Gradom Montegrottom i Gradom Mostarom, radi na različitim humanitarnim i socijalnim programima.

Sastanku su bili nazočni i pojedini članovi i predstavnici crkava i vjerskih zajednica u Mostaru te predstavnici Sveučilišta i Univerziteta u Mostaru.

Gradonačelnik Bešlić tom je prigodom u svoje i u ime Grada Mostara izrazio najdublje izraze sućuti zbog velikih gubitaka izazvanih zemljotresom. Potom je podsjetio kako prijateljstvo između grada Mostara i Montegrotta traje dvadeset godina.

Naglasio je kako se raduje nastavku suradnje na prije tri godine pokrenutom projektu razmjene djece Mostara i Montegrotta, koji je prepoznat kao vrlo uspješan i važan u procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira i suživota.

Gradonačelnik Mortandello zahvalio je gradonačelniku Bešliću na prijemu te istaknuo kako se suradnja dva grada treba pojačati i proširiti na sve segmente u društvu, a da će on osobno dati svoj doprinos.

Na sastanku je naglašeno od strane sudionika kako projekt "Upoznati svoje susjede", projekt koji se odnosi na skupinu mladih iz Grada Montegrotto Terme i skupine mladih iz četiri religiozne crkve i zajednice iz Grada Mostara, treba biti nastavljen, a u budućnosti i širiti i biti otvoren i za mlade iz drugih zemalja.

Svrha projekta je upoznavati druge nacionalnosti, religije, kulturu i način života, nadvladavajući predrasude putem izravnog upoznavanja i odnosa, putem zajedničkih iskustava i prijateljstva. Mladi bi, tijekom boravka, imali mogućnost upoznati različite stvarnosti posjećujući crkve, sinagoge, džamije, ali i povijesna i kulturna središta; upoznati se s političkim i administrativnim životom, posjećujući najznačajnija mjesta rada i društvenog života koji karakteriziraju grad.

Kopirati
Drag cursor here to close