Živjeti u različitosti

Mladi iz Mostara i Tuzle kulturom protiv predrasuda

Kultura / Umjetnost | 30. 10. 2015. u 13:32 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska publika danas je u HD herceg Stjepan Kosača imala priliku vidjeti jedinstven program koji je dio projekta "Mostar i Tuzla dijele kulturno naslijeđe". Projekt je pod pokroviteljstvom Američkog veleposlanstva u BiH, a realiziraju ga Srednja prometna škola Mostar i Gimnazija ''Ismet Mujezinović'' iz Tuzle.

''Projekt je osmišljen kao suradnja Gimnazije iz Tuzle i Prometne škole iz Mostara. U sklopu projekta djeluju tri sekcije dramska, folklorna i glazbena koje su zajedno ukomponirane u projekt. Cilj projekta zapravo je zbližiti mlade ljude iz različitih sredina i razbiti eventualne predrasude koje ponekad ljudi imaju o drugima i drugačijima'', rekla je za Bljesak.info Danijela Sabljić profesorica hrvatskog jezika u Prometnoj školi Mostar.

Oko šezdeset učenika ove dvije škole su obradili tri segmenta kulturnog naslijeđa oba grada i to književni, glazbeni i folklorni i ljepotom svoje izvedbe ganuli publiku.

''Mislim da su se djeca veoma lijepo složila i ostvarili su ugodnu suradnju. Sklopljena su iskrena prijateljstva i ostvareno je ono što smo željeli. Djeca su uistinu pokazala odgovornost i iskrenost kakva često nedostaje odraslima koji često iskompliciraju stvari svojim predumišljajima, predrasudama itd. Oni su djeca koja nisu rođena u ratu, nisu to osjetila na svojoj koži i od njih trebamo učiti da je jedini način zajedničkog života tolerancija i prihvaćanje drugih i drugačijih. Naše pravo bogatstvo je različitost koju treba poštovati i njegovati'', zaključila je Sabljić.

Ravnatelj Prometne škole Mostar Zoran Landeka istaknuo je iznimnu važnost ovog projekta, koji nosi simboliku značajne suradnje, a kroz koji su se mostarski profesori i učenici upoznali s kolegama iz Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close