Mirko Božić dobitnik međunarodne stipendije za pisce

Kultura / Flash | 01. 09. 2014. u 14:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnik ovogodišnjeg rezidencijalnog boravka za pisce Srednjoeuropske inicijative (CEI) je Mirko Božić, pisac iz Mostara.

Božić je rođen 1982. u Mostaru, gdje je diplomirao engleski jezik i hrvatski jezik i književnost. Piše poeziju prozu, kolumne i eseje. Njegove su pjesme objavljene u brojnim književnim antologijama i časopisima u zemlji i inozemstvu.

Organizator je prvog čitanja putem Skypea između Mostara i Leipziga, u kojem je sudjelovalo šest autora iz ova dva grada. Kreator je Ujedinjene književne fronte, mreže za mlade autore Balkana. Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade odluku je donio međunarodni žiri koji je radio u sastavu Patrizia Vascotto, Italija (predsjednica) te članovi Ludwig Hartinger iz Austrije, Dragica Potočnjak, Namita Subiotto i Đurđa Strsoglavec iz Slovenije.

U obrazloženju, između ostalog, navode kako je čitanje Božićeve poezije jedinstveno čitanje povijesti njegove domovine, napisane na temelju neobičnog materijala, ali usko povezanog s njegovom obitelji i njegovim životom. Metaforički ispreplićući dva tragična događaja, gubitak majke i gubitak domovine, autor konstruira svoju nekonvencionalnu i osobnu demitologizaciju predratnog (BiH) vremena i prostora.

Književni susreti s majkom, obitelji, egzilom i uspomenama na njegovu sretnu mladost provedenu u njihovoj srećom ispunjenoj kući u staroj gradskoj jezgri Mostara, koju je posljednji rat gotovo potpuno uništio, postaju svjedokom kolapsa svijeta – raspada bivše Jugoslavije.

Autor je dokazao da je uvjerljiv kroničar posljednje europske ‘klaonice’. Vremenska distanca ne samo da autoru omogućava da isprepliće osnovnu – bazičnu priču s onima sa strane, nego također njegovoj književnosti daje potrebnu širinu kroz dašak poezije u uspomenama opisanim u njegovoj prozi.

Nagrada se dodjeljuje kao dio književnog festivala Vilenica u Sloveniji, a dobitnik je nagrađen s 5000 eura i tromjesečnim boravkom u nekoj od zemalja CEI-ja, po njegovom izboru. Božić će se, kao ovogodišnji dobitnik, predstaviti na otvorenju 29. po redu Vilenica festivala 3. rujna u Sežani, Slovenija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close