Bespovratna sredstva

Ministarstvo spašava Narodno pozorište sa 60 tisuća KM

Kultura / Flash | 17. 09. 2014. u 12:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i v.d. direktora Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović potpisali su danas u Mostaru ugovor prema kojem se Narodnom pozorištu dodjeljuju bespovratna sredstava u iznosu od 60 tisuća maraka koja su namijenjena za plaćanje poreznih dugova nastalih još u 2009. godini.

''Zahvalio bih ministru Kaplanu bez čije pomoći ne bi ni bili ovdje, prije bih rekao da bi bili na ulici tražeći svoja prava, a ovako nam je dao mogućnost da nastavimo svoju borbu do konačnog rješenja financijskih problema u Narodnom pozorištu'', kazao je Mujkanović, dodavši kako ukupan dug ove kulturne ustanove iznosi oko 650 tisuća maraka.

Ministar Kaplan je istakao kako bi bez izmirenja spomenutog dugovanja od 60 tisuća maraka Narodno pozorište u Mostaru, nažalost, bilo s blokiranim računima i vjerojatno zatvoreno te da bi to bio dodatni veliki problem, javlja Fena.

On je naglasio da je osnivač Pozorišta Hercegovačko-neretvanska županija i Grad Mostar te da će Pozorište morati svoja prava i svoje probleme rješavati na razini grada i županije, dodavši kako viši nivoi, odnosno Federalno ministarstvo kulture i sporta, mogu pomoći ad hoc s nekim projektima.

''Federalno ministarstvo kulture i sporta je ove zadnje tri i po godine, a koliko se sjećam i ranije, podržavalo projekt "Mostarska liska", a prije par godina je dodijelilo i sredstva za popravljanje krova na zgradi Pozorišta. U sljedećem razdoblju ćemo vidjeti tko će predstavljati više razine vlasti, ali ja se iskreno nadam, tko god da ih bude predstavljao, kad neka konkretna inicijativa iz Narodnog pozorišta u Mostaru dođe do viših razina vlasti da će biti pozitivno riješena'', kazao je ministar Kaplan.

Podsjetimo, kako su zbog neisplate sedam plaća i 26 toplih obroka zaposlenici Pozorišta štrajkali gotovo nekoliko mjeseci.

Štrajk je zamrznut u lipnju kada je nakon kratkih i konkretnih pregovora s novim rukovodstvom Narodnog pozorišta Mostar potpisan je Sporazum o prekidu štrajka između Sindikata Narodnog pozorišta i vršitelja dužnosti direktora Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close