''Banjaluka 2015''

Milorad Vicanović Maza predstavio svoj strip album ''Wunderwaffen''

Kultura / Flash | 27. 10. 2015. u 07:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bogat i raznovrstan program osmog međunarodnog festivala animiranog filma ''Banjaluka 2015'' privukao je mnoštvo publike, koja je mogla da uživa u projekcijama filmova iz čitavog svijeta.

Drugog dana festivala je prikazan poseban program iz Francuske ''Veliki rat – animirane uspomene'' posvećen Prvom svjetskom ratu.  Publika je imala priliku pogledati devet kratkih animiranih filmova. Autori su prikazali katastrofu Prvog svjetskog rata kroz razlicˇite lokacije i teme: na liniji fronta, u rovovima, kroz zˇenska pisma i sjec´anja starijih.

''Napravili smo ovu selekciju u sklopu obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata i izabrali smo filmove rađene u različitim tehnikama animacije poput 3D, stop motiona, crtanja i drugih, ali i one koje imaju drugačije poglede na sam rat, tako da se mogu vidjeti pogledi vojnika iz Francuske i Novog Zelanda, kao i žena na ovaj događaj. Također, ovi filmovi obrađuju univerzalne teme poput solidarnosti, samoće, bratstva i ljubavi'', rekla je Mari Sirad iz kompanije ''Les Rencontres Audiovisuelles'' iz Francuske.

Vrlo zanimljivi prikazani programi na festivalu su bili ''O!PLA PREKO GRANICE'' i filmovi škole animiranog filma Čakovec (ŠAF). Prvi predstavlja presjek najbolje poljske animacije u posljednje dvije godine, ukljucˇujući filmove s velikim proračunom kao i one potpuno neovisne animacije.

Škola animiranog filma iz Cˇakovca obiljezˇila je ove godine svoj 40. rođendan i specijalizirana je za djecˇji animirani film. Filmovi ovoga kinokluba od samog su pocˇetku prepoznati kao dragocjen primjer originalne djecˇje kreativnosti.

Članovi žirija Božidar Trkulja i Jelena Bešir su održali predavanja, a Milorad Vicanović Maza je predstavio strip album ''Wunderwaffen'', zanimljiv spoj crteža i priče alternativne povijesti.

''Wunderwaffen'' je priča o alternativnoj povijesti vezana za njemačka tajna oružja. Do sada je objavljeno sedam albuma, a osmi će biti sada u studenom, a trebalo bi biti još pet do šest nastavaka. Na njemu sam počeo raditi 2011. godine i ide nekim tempom od dva albuma godišnje uz ostale serijale koje radim.  To je do sada najznačajniji i najobimniji posao koji radim za francusko tržište'', rekao je Milorad Vicanović Maza.

Ostaje još da se prikaže panorama program i retrospektiva filmova Zlatka Grgića. Svečano zatvaranje i dodjela nagrada je 28. listopada u 20 sati u Domu omladine.

Kopirati
Drag cursor here to close