Dokumentarci

MFF: Dugme za početak, Oscar za kraj

Kultura / Film TV | 26. 08. 2014. u 07:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od oko 300 filmova, koliko ih je prijavljeno za ovogodišnji, 15. po redu, Mediteran Film Festival, u glavni program su ušla 22 filma, a Tomislav Topić, direktor Festivala, kaže kako će u Širokom Brijegu biti održane i neke filmske premijere i prikazani filmovi koji su došli s velikih festivala, od Berlinalea, Cannesa do Venecijanskog festivala.

Topić je u intervjuu za Radio Slobodna Europa rekao kako ove je godine zastupljeno dosta socijalnih i ratnih tema.

''Znamo sva događanja i revolucije, od Egipta preko Sirije, Libije - tako da autori koji dolaze iz tih krajeva, i ne samo iz tih krajeva već i iz Španjolske, Grčke, snimaju filmove na tim prostorima, tako da je dosta dokumentaraca koji se bave tim revolucijama koje su se događale na sjeveru Afrike'', kaže Topić navodeći kako pak domaće filmove predstavljaju postratne priče.

''Ali, imamo i dokumentarce koji su na neki način i komični, 'happy doc', kako se to sada kaže, koji imaju neke priče koje nisu zaokružene u smislu socijalnih i ratnih tema nego su opuštajuće. Opet su to neka intimistička svjedočanstva, ili autora koji radi film ili osobe koja se prati u filmu'', naveo je Topić.

Pored natjecateljskog programa, Festival prikazuje i dokumentarce u off programima, a Topić ističe kako MFF već skoro deset godina ima ciklus domaćih autora, odnosno lokalnih autora.

''Ove godine prikazujemo dva filma lokalnih autora. Jedan se film zove 'Znatiželja' Stjepana Skoke, drugi film se zove 'Bolnica inkognito' Zdenka Jurija. Imamo također i dosta glazbenih dokumentaraca ove godine, zato jer smo u suradnji s festivalom dokumentarnog rok filma iz Vinkovaca napravili jedan program od četiri filma. Tako ćemo vidjeti film o poznatom bh. i slovenskom autoru Damiru Avdiću, to je film koji se zove 'Prvi čovjek za kapitalizam'. Imamo još filmova koji se bave nekim bendovima iz cijele regije, tako da će u tom popratnom programu biti puno posvećeno tim glazbenim dokumentarcima'', navodi Topić i podsjeća kako se festival otvara i zatvara glazbenim dokumentarcima.

Kao zanimljivost ističe da će Festival biti otvoren dokumentarnim filmom 'Izgubljeno Dugme', koji govori o najpoznatijoj rok grupi bivše Jugoslavije, Bijelom dugmetu.

''Znamo da je ove godine 40 godina od osnivanja Bijelog dugmeta, tako da će i taj prvi dan i otvaranje će proći u nekom ozračju Bijelog dugmeta, čak očekujemo i članove benda da dođu na festival. Što se tiče glazbenih dokumentaraca, za samo zatvaranje festivala prikazujemo Oscarom nagrađeni dokumentarac 'Potraga za Sugar Manom''', rekao je Topić.

Topić ističe kako je značajno i to što Festival nagrađuje autore, a ne produkcije i producente, te da je riječ o iznimno ležernom festivalu na čije je projekcije ulaz besplatan.

''Mi nismo baš veliki festival. Mi smo mali festival, ali smo izašli iz okvira našeg grada, tako da svi oni koji dođu tu, svi su na neki način zajedno, nema nikakvih razdvajanja, svi gosti festivala, svi autori, svi organizatori, svi volonteri, druže se zajedno, i oni se svi, dok traje festival, upoznaju međusobno, tako da je atmosfera ležerna – kako i stoji u našem opisu festivala. Svi su u nekim dobrim odnosima i vrijeme, i u kinu i izvan kina, na svim događanjima oko festivala, provode zajedno. Znači, i slavni koji dođu na naš festival, i manje slavni, i publika, druže se s autorima i gostima festivala'', istaknuo je Topić.

Kopirati
Drag cursor here to close