Civilizacijske reference

MESS: Deložacija kolekcije Ars Aevi ravna granatiranju Vijećnice

Kultura / Flash | 05. 05. 2012. u 09:51 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni teatarski festival MESS, kao najstariji teatarski festival u regiji koji je u 52 godine postojanja ugostio najveće svjetske teatarske umjetnike i umjetnice, oštro prosvjeduje povodom deložacije kolekcije Ars Aevi najavljene za ponedjeljak, 7. svibnja.

"Najavljena deložacija varvarski je čin, ravan granatiranju Vijećnice", upozorio je u subotu direktor Festivala MESS Dino Mustafić.

- To je šamar kosmopolitskom Sarajevu, dodao je on naglašavajući da ovakav odnos prema internacionalnoj kulturi, nije ništa drugo do "pokušaj da se obesmisli umjetnički angažman i država BiH pretvori u teritorij bez identiteta i civilizacijskih referenci".

Svojim reagiranjem Festival MESS želi apelirati na nadležne institucije da ne dozvole sramotno gaženje višedecenijskih napora koji su postojanjem ove kolekcije Sarajevo stavili na kulturnu i umjetničku internacionalnu mapu, te ga pored uobičajenih tragičnih datuma i historijskih događaja učinili prepoznatljivim i po djelima univerzalne vrijednosti.

- Poručujem svima koji očekuju da mi, umjetnici, posustanemo - Festival MESS je uz sve bosanskohercegovačke projekte umjetnosti i kulture koji čuvaju bogatstvo svih bh. identiteta i koji nas drže uključenim u europske i svjetske civilizacijske tokove", poručio je Mustafić, priopćeno je iz Festivala MESS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close