zaljubljenici u kristale

Međunarodni Sajam minerala u Kreševu okupio izlagače iz cijelog svijeta

Kultura / Flash | 10. 10. 2015. u 14:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predvorje Osnovne škole 'Dr. Boris Ćorić' u Kreševu postalo je pretijesno za sve posjetitelje koji su ove subote ujutro, odmah po otvorenju 12. Međunarodnog sajma, među prvima željeli razgledati izložene eksponate.

U Udruzi 'Kreševski citrin' koja već 12 godina zaredom organizira ovu manifestaciju, jedinstvenu u BiH, kažu da Sajam tijekom oba dana vikenda prati velika posjećenost. To i nije nikakvo čudo s obzirom da zaljubljenici u minerale i fosile na jednom mjestu imaju priliku pogledati eksponate iz svih krajeva BiH, ali i cijeloga svijeta, piše artinfo.

''Ove godine na sajmu je oko 50-ak izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije pa sve do daleke Australije. Na Sajam se dolazi pojedinačno, ali i organizirano, autobusima'', rekao je Alojz Filipović, iz Udruge 'Kreševski citrin'.

Zaljubljenika u kristale u Kreševu ima među Kreševljacima svih naraštaja jer ovo mjesto ima bogatu povijest rudarenja. Kreševo je osim po rudarenju bilo i poznato kovačko mjesto. Zvukovi kreševskih kovačnica danas su uglavnom utihnuli, a sve je manje i onih koji još uvijek od zaborava čuvaju vještinu najboljih kreševskih kovača, vještinu potkivanja jaja. Ovoj vještini mlade na Sajmu poučava Stjepan Biletić jedan od nekoliko kreševskih kovača koji još uvijek znaju potpokvati jaje. Želja mu je poučiti mlade kako bi se potkivanje jaja otgrnulo zaboravu.

Puno je toga što se u Kreševu može pogledati ovog vikenda, a izuzev subote Sajam je otvoren i u nedjelju sve do 18 sati popodne.

Kopirati
Drag cursor here to close