34. Obljetnica ukazanja

Međugorje: Još jedna obljetnica u isčekivanju priznanja

Kultura / Flash | 24. 06. 2015. u 12:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutra se u svetištu Kraljice Mira u Međugorju svečano obilježava 34. obljetnica Gospinih ukazanja. Za vjernike i hodočasnice na taj će dan biti organizirane svete mise, a na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi služit će se u 5, 6, 7, 8, 9, 11 sati te središnja svečana sv. misa u 19 sati.

Program se u 22 sata nastavlja redovitim mjesečnim cjelonoćnim klanjanjem do 7 sati ujutro. Hodnja Mira od Humca do Međugorja predviđena je ujutro u 6 sati. Godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju okupljaju stotine tisuća vjernika iz cijeloga svijeta. Brojni hodočasnici u Međugorje dolaze organizirano, zrakoplovima, autobusima, automobilima, biciklima, a veliki broj hodočasnika iz hercegovačkih mjesta i iz daljeg dolazi pješice, a neki čak i bosi.

Gospina ukazanja traju i danas

Blažena Djevica Marija, ovdje u narodu poznata i kao Međugorska Gospa ili Kraljica Mira, prvi se put ukazala 24. lipnja 1981. na mjestu zvanom Podbrdo, na brdu Crnica u Međugorju. Kako su tvrdili vidioci (tada djeca, a danas odrasli ljudi), pojavila se u sumrak u liku mlade žene s djetetom u naručju. Posredstvom tih šestero djece, što su je vidjela, svijetu je poslala poruke o miru, vjeri, ljubavi, molitvi, obraćenju i postu. Sutradan, 25. lipnja opet su doživjeli ukazanje i taj dan slavi se kao godišnjica.

Gospina ukazanja, prema tvrdnjama vidjelaca, traju u međugorskoj župi još i danas.

I ove će godine obljetnica proteći u znaku pitanja hoće li Sveta Stolica priznati postojanje čuda u ovom poznatom marijanskom središtu. Naime, Vatikan nije ni priznao, a ni opovrgnuo međugorska ukazanja, ali bi uskoro trebao objaviti nalaz posebnog povjerenstva za Međugorje, kojim će biti u cijelosti reguliran njegov status.

Papa kritizirao vidioce

Vatikan trenutačno Međugorje priznaje kao mjesto molitve, ali nije ga još potvrdio kao mjesto gdje se događaju nadnaravne pojave. Unatoč tome, prema podatcima Župnog ureda, do sada ga jeposjetilo više od 50 milijuna hodočasnika iz gotovo svih zemalja svijeta.

Podsjećamo, I sam papa Franjo je prilikom posjeta našoj zemlji, 6. lipnja nagovijestio da će odluku o Međugorju kao svetištu donijeti do kraja mjeseca te je kritizirao vidioce iz Međugorja.

"Ma gdje su ti vidioci koji nam govore da će Djevica Marija poslati pismo u 16:00 sati poslijepodne. Ne može to tako. I još žive od toga. To nije kršćanska vjera. Posljednja božija riječ se zove Isus Krist i ništa više od toga", rekao je papa Franjo tom prilikom

Papa je govorio i o rezultatima istraživanja Komisije, koju je osnovala vatikanska Kongregacija za nauk vjere, a na preporuku pape Benedicta XVI.

"Kardinal Camillo Ruini mi je predao istraživanje nakon tri ili četiri godine. Uradili su dobar posao. Uskoro ćemo donijeti odluku", rekao je papa.

Kopirati
Drag cursor here to close