Predstavljanje romana

'Medaljon' Anite Martinac predstavljen u rodnom mjestu glavnog junaka

Vijesti / Politika | 06. 07. 2015. u 08:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Kulturnog ljeta župe Goranci, u subotu 4.srpnja pred dupko popunjenom učionicom Osnovne škole u Gorancima koja je bila premalena da primi sve zainteresirane posjetitelje predstavljen je roman Medaljon autorice Anite Martinac.

Prozni prvijenac plodonosne mostarske pjesnikinje ujedno i prvi roman koji obrađuje temu Škripara, odnosno Križara. Roman je objavljen tek nešto više od tri mjeseca i pobudio je veliko zanimanje javnosti. Nakon vrlo uspješnih promocija u Čitluku, Mostaru, Širokom Brijegu, Zagrebu, Splitu i Zadru, došao je red i na Gorance, rodno mjesto glavnog junaka i mjesto radnje mnogih događanja iz romana. Oduševljena domaća publika nazočila je nesvakidašnjem kulturnom događaju.

Roman najbolje predstavlja sam sebe jer se čita u dahu i ostavlja snažan dojam na čitatelja. Nakon brojnih objavljenih izvrsnih prikaza o romanu na ranijim predstavljanjima ulogu predstavljača u Gorancima dopala je književniku i novinaru Draganu Marijanoviću i profesoru Ivanu Bakoviću. Ne skrivajući da je roman i na njih ostavio jak dojam jer su i sami suočeni sa istinom koja se krila pola stoljeća, svjesniji kako bi sve što su rekli o romanu bilo bi premalo preporučili su ga publici na čitanje.

Sama autorica izazvala je jake emocije osobno čitajući ulomke iz romana i prenoseći iskustvo koje je stekla obilazeći ovaj kraj dok je istraživala sudbine glavnih junaka. Na kraju se zahvalila svim dobrim ljudima koji su imali snage, strpljenja i volje svjedočiti o tom teškom vremenu te na iskazima obitelji koje su i same žrtve komunističkog režima.

U glazbenom djelu nastupio je profesor Perica Grujić koji je odličnim skladbama na gitari doprinio ovom značajnom kulturnom događaju.

Promociji knjige nazočili su: goranački župnik fra Ivan Ivanda, Ljilja Zovko, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ilija Vrljić, voditelj odjela za II Svjetski i Domovinski rat Hrvatskog Narodnog Sabora Bosne i Hercegovine, Nada Dalipagić, poznata mostarska odvjetnica, nekoliko profesora književnosti, neki od likova iz romana te njihove obitelji, mnogi mještani i oni koji su došli čak iz Hrvatske i koji su po prvi puta u Gorancima.

Anita Martinac članica je Društva književnika Herceg-Bosne i Matice Hrvatske, nagrađivana pjesnikinja i autorica pet zbirki poezije, roman Medaljon je njen prvi prozni prvijenac a već je i nagrađen i visoko rangirani na ljestvicama čitanosti, sudionica je Domovinskog rata, supruga i majka troje djece, živi i radi kao diplomirani pravnik u Mostaru.
Roman Medaljon moći će se trajno nabaviti i u Konobi Goranci preko puta kojeg se nalazi i spomenik nekim od žrtva koje opisuje roman.

Kulturno ljeto župe Goranci se nastavlja i možete ga pratiti na stranicama Goranci online, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close