Univerzum Trebotić

Matko Trebotić nakon 15 godina opet izlaže u Mostaru

Kultura / Flash | 11. 02. 2016. u 19:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Retrospektivna izložba hrvatskoga slikara Matka Trebotića pod nazivom "Univerzum Trebotić" otvorena je u četvrtak u Galeriji 'Aluminij' u Mostaru.

Riječ je o postavu slika, crteža, akvarela i skulpture kojima se prožima sveukupnost pet desetljeća trajanja umjetničkoga stvaranja Trebotića.

''Moji radovi, kao i uvijek, inspirirani su Mediteranom u kojemu sam rođen, odrastao i u kojem radim'', kazao je Trebotić u izjavi novinarima, naglasivši kako izložba "Univerzum Trebotić" obuhvaća kompletan njegov rad koji je djelomično prikazan u Mostaru s obzirom na prostor Galerije 'Aluminij'.

On je zahvalio svima koji su omogućili izložbu kao i mnogobrojnim posjetiteljima tijekom njezina otvaranja u Galeriji 'Aluminij', u kojoj je izlagao i točno prije 15 godina.

O izložbi je govorio ravnatelj Galerije umjetnina Split, Branko Franceschi koji je zahvalio organizatorima ovog kulturnog događaja, kazavši kako je Trebotić ovom izložbom najpotpunije realizirao svoju osobnu kozmogoniju.

Kustos mostarske izložbe, dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, Trebotića je nazvao protejskim tragateljem za slikom.

''Ovo je priča kojoj je dodijeljena forma u obliku bijelih slika, ali u kojoj bjelina prestaje biti za svjetlost, a nastavlja postojati kao svjesnost'', kazao je Ivanović.

Matko Trebotić rođen je 1935. godine u Milni, na otoku Braču. Godine 1961. diplomirao je na beogradskomu arhitektonskom fakultetu, a tijekom 1971. i 1972. pohađao je čuvenu Folkwangschule u Essenu u Njemačkoj kod prof. Hermana Schardta. Od 1970. godine, intenzivno izlaže diljem svijeta, a dosad je ostvario više od stotinu samostalnih i više od tri stotine skupnih izložbi.

O njegovu je radu tiskano pet monografija, snimljeno više televizijskih filmova, a djela mu se nalaze u brojnim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Autorom je veličanstvenoga Jadranskog triptiha – svečanih zastora za hrvatske narodne kazališne kuće Splita, Dubrovnika i Rijeke. Dobitnikom je čitavoga niza prestižnih nagrada.

Izložba će biti otvorena iduća dva tjedna, a postavljena je u suradnji sa Studijem povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, pod čijim je pokroviteljstvom otisnut katalog za izložbu.

Kopirati
Drag cursor here to close