Atrakcije Hercegovine

Mašić: Projekt izgradnje Arheološkog muzeja Hercegovine u potpunosti bi mogao biti samofinancirajući

Kultura / Flash | 29. 11. 2013. u 12:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, u Mostaru je održan inicijativni sastanak o izradi idejnog-projekta za osnivanje Arheološkog muzeja Hercegovine, u objektu rimske vile u Višićima, kod Čapljine.

Prošle godine objavljena je knjiga Arheološki vodič Hercegovine, a po riječima federalnog ministra obrazovanja i znanosti Damira Mašića, formiranje arheološkog muzeja sljedeći je korak u objedinjavanju ne samo kulturološke i turističke ponude Hercegovine, već i gospodarske.

"Hercegovina je atraktivna i turistički i na svaki drugi način, ali nisam siguran jesmo li omogućili infrastrukturu i ostale prateće sadržaje koji bi mogli upotpuniti tu našu ponudu. Uvjeren sam kako bi projekt izgradnje muzeja, nakon što zaživi, u potpunosti mogao biti samofinancirajući s obzirom na broj turista koji gravitira tom području", dodao je ministar Mašić.

Po riječima, profesorice arheologije Snježane Vasilj ideja je rekonstruirati i restaurirati rimsku vilu u njenom prvobitnom obliku te urediti muzejski i galerijski prostor, a jedan dio odvojiti za gospodarsku djelatnost, odnosno turističke kapacitete.

Ostaci rimske vile u Višićima spomenik su nulte kategorije i nalaze se pod zaštitom Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Taj lokalitet istraživao je Zemaljski muzej 60-ih godina prošlog stoljeća.

Rimska vila bila je ljetna rezidencije, s prostorijama ukrašenim mozaicima na podu. Postojao je i zimski objekt koji je imao hipokau centralno grijanje, termalni kompleks i gospodarski dio s kuhinjom i raznim radionicama.

Vila je bila u funkciji od prvog do četvrtog stoljeća. Srušena je oko 400. godine u navali Gota, a onda od 7. do 9. stoljeća devastirana od Slavena, koji su u prostoru vile ostavili veliku nekropolu.

Dobrim je djelom istražena. Mozaici se nisu izmiješali nego je odlučeno da se istraženi dio zatrpa.

Kako je kazala profesorica Vasilj na tom lokalitetu zabranjena je bilo kakva djelatnost, no netko je vršio otkopavanja prije dvije godine. Pronađene su velike keramičke posude i na površini se nalaze dijelovi mozaika.

"S tim lokalitetom treba nešto uraditi. Ako ćemo biti savjesni i odgovorni, ako želimo ostaviti nešto iza sebe i sačuvati za budućnost onda bi bilo idealnu tu vilu rekonstruirati i restaurirati", naglasila je profesorica Vasilj.

Radi se o prilično zahtjevnom i skupom projektu, no ministar Mašić i profesorica Vasilj vjeruju kako ga je moguće realizirati ako se udruže sve raspoložive snage.
Slični primjeri postoje u svijetu, a postoji mogućnost dobivanja sredstava za njegovu realizaciju iz fondova Europske unije i UNESCO-a, istaknuo je na sastanku.

Kopirati
Drag cursor here to close