Nebriga vlasti

Lutkari u Mostaru imaju najbrojniju publiku, a prati ih najveća kriza

Kultura / Flash | 26. 01. 2015. u 16:51 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz krizu koja prati kulturu u Mostaru i nebrigu nadležnih, mostarska kazališta lutaka godinu ipak počinju s premijerama i optimistično.

U skladu sa svojim financijskim mogućnostima, krajem proljeća ove godine Pozorište lutaka Mostar predvidjelo je novu premijeru, dok je Lutkarsko kazalište Mostar premjerom predstave Oholica u režiji Milene Blažanović, započelo 2015. godinu.

''Do prve planirane premijere planiramo gostovanja na lutkarskim festivalima 'Lut fest' u Sarajevu i 'Zlatna iskra' u Kragujevcu, poslije toga gostovanje u Sloveniji, u Mariboru i Ljubljani, na festivalu 'Mini poletje', zatim festivali u Bugojnu i Banja Luci, a negdje u listopadu ove godine, kao kruna sezone očekuje nas, sudjelovanje na velikom međunarodnom lutkarskom festivalu u Istambulu'', rekli su za Bljesak.info iz Pozorišta lutaka Mostar.

Još u studenom 2014 godine Lutakrsko kazalište Mostar krenulo je s pripremom predstave Oholica koja je svoju premijeru doživjela 24. studenog i to kao poklon predstava malim sugrađanima.

''Stisnuti problemima naša planiranja za 2015 godinu moraju biti izuzetno dobro odmjerena i planirana. Navodeći ovo mislimo da su naši prioriteti, uz naravno premijeru predstave koju planiramo napraviti u lipnju ili srpnju ove godine, a sa željom da iznađemo mogućnosti za još jednu premijeru krajem godine bi bilo zaokruženje repertoara za 2015. godinu'', rekao je Tibor Oreč, direktor Lutkarskog kazališta Mostar.

Zaboravljamo budućnost, djecu

Na žalost svih nas značaj kulture, odgoja, obrazovanja, socijalizacije i bavljenja sportom onoga nama najvrjednijeg, naše djece je pomaknut na same margine društva, mišljenja je Oreč.

''Pritisnuti našim sadašnjim problemima, svi zaboravljamo na budućnost, zaboravljamo na djecu. Upravo svi ovi sadržaji razvijaju drugačije poglede na svijet i kreativnost koja nam je potrebna za izvući se iz današnje krize. Tragom ovoga smatramo da je uloga kazališta, a posebno lutkarskog razvijanje mašte, kreativnosti i uvažavanja drugih još od malih noga'', rekao je Oreč, a ozbiljno shvaćajući svoju ulogu oba lutkarska kazališta u protekloj godini su mostarskim mališanima vjerno prenosili kulturne vrijednosti.

Pozorište lutaka Mostar je u protekloj godini izvelo 185 predstava u Mostaru i na brojnim gostovanjima u našoj zemlji i inozemstvu.

''Sredinom prošle godine izvedena je premijera predstave 'Ledeno srce' prema bajci njemačkog književnika Wilhelma Hauffa, u režiji gosta iz Bugarske Todora Valova, za koju je lutke, kostime i scenografiju osmislila Stefka Kjuvlijeva, jedna od najznačajnijih europskih lutkarskih stvarateljica. S ovom predstavom Pozorište lutaka Mostar sudjelovalo je na tradicionalnoj Smotri lutkarskih pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Bugojnu, gdje je 'Ledeno srce' osvojilo tri nagrade: Nagradu Dječijeg žirija za najbolju predstavu, Nagradu za najljepše lutke i Nagradu za najbolju scenografiju. Ova predstava izabrana je i u službeni program Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banja Luci. Krajem godine, Pozorište je, prema dobrom starom običaju, pripremilo i predstavu 'Novogodišnja bajka', prema tekstu i u režiji svog glumca i reditelja Nedžada Maksumića, u kojoj su uživala djeca i roditelji iz cijelog Mostara, a ostvareno je i gostovanje u Sarajevu'', rekli su za Bljesak.info iz Pozorišta lutaka.

Jedna od najznačajnijih i najnagrađivanijih svjetskih lutkarki, inače Mostarka, Ines Pašić, koja trenutno živi u Limi, u Peruu, gostovala je po prvi put u svom rodnom gradu, na sceni Pozorišta lutaka Mostar, gdje je pokazala svoje vrhunsko majstorstvo i predstavila svoj rad, rekli su iz pozorišta.

''Željeli bi istaknuti i ostvareno gostovanje Naivnog teatra iz Libereca, iz Češke, čiji su članovi izveli predstavu 'Tri prelje', kao i gostovanje predstave 'Ptice bez granica' Mostarskog teatra mladih. U okviru humanitarnog projekta velikodušno potpomognutog od obitelji Tolj izvedene su besplatne predstave za štićenike mostarskih škola za djecu sa posebnim potrebama. Izvedene su i dvije serije predstava za školsku i vrtićku djecu Mostara, 'Zaljubljeni oblak' u režiji Wojciecha Wieczorkiewicza i 'Mačak u čizmama' u režiji Elzbiete Eysymont sa scenografijom i lutkama Ivana Coneva'', rekli su iz Pozorišta lutaka, dodajući kako je rijedak uspijeh i dokaz promišljenog rada ove kuće i svečanost otvaranja Male scene 'Karel Čapek' u dvorištu Pozorišta lutaka, novog multifunkcionalnog teatarskog prostora u Mostaru izgrađenog vlastitim sredstvima i u suradnji s prijateljima iz Italije i Češke.

Ovaj prostor predviđen je za lutkarske laboratorije s djecom, druženja, razne izložbe, koncerte, okrugle stolove o lutkarstvu, manje teatarske forme i slične sadržaje.

Nadljudski napori i nebriga nadležnih

''Uz nadljudske napore 13 ljudi koji rade u Lutkarskom kazalištu Mostar u 2014 godini uspjeli su izvesti 326 predstava s oko 37 900 posjetitelja na istim. Moram istaknuti da je ova posjećenost zavidna brojka kojom se malo tko može pohvaliti. Uz krizu koja nas prati i nebrigu nadležnih, prvenstveno za financiranje produkcije, uspjeli smo u 2014. premijerno izvesti predstavu Zmaj i princeze u režiji jednog od ponajboljih lutkarskih redatelja Europe Kyriakos Argyropoulos i njegovog asistenta Satnislava Staneva'', rekao je Oreč iz Lutkarskog kazališta, dodajući kako se uz ove djelatnosti iskreno se nadamo da ćemo uspjeti završiti sa uređenjem partera ispred Lutkarskog kazališta Mostar.

''Nadamo se kako ćemo u Mostaru uz ovu betonsku džunglu koja nas okružuje otvoriti park sa kolektivnim igračkama za djecu te na taj način pružiti novi sadržaj prvenstveno djeci grada Mostar. Svakodnevnim naporima pokušavamo i što bolje opremiti zgradu Lutkarskog kazališta Mostar koja sada zadovoljava sami minimum tehničke uređenosti za održavanje predstava. Još mnogo toga imamo u planu, ali zbog naše vječite boljke financija i administracije moramo koračati malim, ali sigurnim koracima'', kazao je Oreč.

Podsjetimo, 'ničije' smeće zadnjih mjeseci neprestano zatrpava Luktarsko kazalište, o čemu smo već ranije pisali. Kratko nakon pisanja našeg portala, zapaljeno je smeće u pretrpanom kontejneru ispred Lutkarskog kazališta. Ravnatelj Lutkarskog kazališta tada nam je kazao kako unatoč brojnim apelima nitko ne preuzima odgovornost za ovaj kontejner i odbacivanje otpada. Po njegovim riječima ne može se ništa učiniti jer nitko ne zna kome pripadaju kontejneri oko kojih se gomila smeće.

Kopirati
Drag cursor here to close