Club Aleksa

'Ljubavni žulj' isprovocirao i nasmijao mostarsku publiku

Kultura / Kazalište | 22. 11. 2014. u 16:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komedija 'Ljubavni žulj' u izvedbi sjajnih glumaca mlađe generacije, Lane Delić, Ivane Vojinović i Adnana Krese, zasjala je na kamernoj sceni Cluba Aleksa, a sad već iskusna redateljica komedija Mirela Trepanić uspjela je i s ovom predstavom isprovocirati i nasmijati publiku.

U Čehovljevim komičnim jednočinkama 'Medvjed' i 'Prosidba', koje čine predstavu 'Ljubavni žulj', a koje su napisane prije 120 godina publika i danas može prepoznati sebe, kao i zajedničke probleme: može li se običan čovjek zakleti na vječnu samoću ako je u prirodi strastveno i društveno biće? Koliko nas materijalna strana života odvlači od uživanja u ljubavi, partnerstvu, prijateljstvu, braku i sreći?

U sukobu čvrstih principa likovi ispoljavaju svoje mane koje su u komediji dovedene do maksimuma: grubost, licemjerje, nespretnost, hipohondrija, malograđanština, pohlepa, sitničavost i tvrdoglavost.

Mladi glumci sarajevske ASU sjajnim transformacijama prelazeći iz lika u lik oslikavajući njihove mane neprekidno su izazivali smijeh, ali moglo se primjetiti da su uspjeli i kritički utjecati na publiku koja se u nekim segmentima prepoznavala u manama likova, što bi se moglo okarakterizirati dodatnom vrijednosti ove komedije.

''Vjerovala sam u uspjeh, jer imam iza sebe već veliko iskustvo u komedijama, ali sam također radila sa glumcima koji su bili jako fleksibilni, spremni na izazove, Lana Delić, Ivana Vojinović i Adnan Kreso su vrijedni, talentirani i funkcionirali smo kao jedna obitelj. Posebno treba istaknuti da ovi glumci svoj talent, iskustvo, maštu i strast prema scenskoj umjetnosti dokazuju igrajući po dvije kompleksne uloge u ovoj izuzetno zahtjevnoj predstavi'', za Bljesak.info izjavila je redateljica Mirela Trepanić.

''Mostarska publika spremno je dočekala razna iznenađenja. ''Gotovo da je došlo do interakcije sa publikom. Suosjećala se s nama na sceni, vjerojatno su se i prepoznavali u nekim dijelovima i tijekom cijele predstave slali su nam jako dobru energiju.

Nisam nikada igrao u ovako specifičnom prostoru, tako da je i za mene i moje kolegice bio veliki izazov kamerna scena Cluba Aleksa. Sve je prošlo savršeno i mogu slobodno reći u ime svih nas da nam je ovo do sada najbolja izvedba. Sve je jednostvano bilo savršeno. Scena, publika, energija, atmosfera. Sve. Nadam se da ćemo uskoro opet zaigrati pred mostarskom publikom na ovoj maloj, čarobnoj sceni'', iskreno je kazao mladi glumac Adnan Kreso.

Zadovoljstvo nije skrivala ni Aleksandra Savić idejni tvorac Cluba Aleksa koja je između ostalog rekla: ''Već neko vrijeme vidni su efekti projekata World Music Centra, čak i meni koja uvijek mislim da može više i bolje. S Mostar World Music Festivalom i Clubom Aleksa napravili smo platformu za umjetnost i kulturu u cilju kreativnog stvaralaštva i njegovog razvoja, kao i povezivanja na regionalnom i internacionalnom nivou. Put je dug i nije lagan, ali je stvaran i prepoznat. Šalje jednu dobru i lijepu sliku Mostara i Hercegovine.''

Kopirati
Drag cursor here to close