Izložba

Livno: Čović otvorio "Susret triju generacija"

Kultura / Flash | 23. 07. 2016. u 12:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije Livanjsko kulturno ljeto 2016., a u povodu 130. obljetnice rođenja Gabriela Jurkića, sinoć je u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno priređena izložba pod nazivom "Susret triju generacija".

Izložbu je otvorio član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je i pokrovitelj izložbe, a otvaranju su nazočili i zamjenica predsjedatelja Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Draško Dalić s ministrima, livanjski načelnik Luka Čelan, bivši ministar kulture RH Božo Biškupić, predstavnici muzeja iz Sarajeva, Splita, Banja Luke kao i pozvani umjetnici te kulturni djelatnici s područja županije i regije.

Ova je izložba inače nazvana susret triju umjetničkih generacija s područja HBŽ-a jer su prostor galerije ispunila djela 51 akademskog umjetnika koji žive ili su podrijetlom iz jedne od šest općina te županije.

Predstavile su se starije generacije slikara koji su utjecali na formiranje moderne umjetnosti u BiH i šire, srednja generacija slikara iz druge polovice XX. stoljeća koja zbog društvenih i ekonomskih migracija danas uglavnom živi i djeluje u regiji i svijetu, a svoje mjesto je također zauzela i najmlađa generacija slikara školovana na umjetničkim akademijama u Zagrebu, Širokom Brijegu i Banja Luci, a koja svojim stvaralaštvom donosi likovna promišljanja XXI. stoljeća.

Pojedini autori iz svih triju generacija priznata su imena na europskoj, pa i na svjetskoj umjetničkoj sceni, a po prvi put u Livnu našla su se djela akademskih umjetnika poput Virgilija Nevjestića, Joze Vrdoljaka, Nikole Džaje, Mirsada Begića, Olivera Tihija, Hrvoja Dumančića, Nevena Bilića, Bernarda Teklića, Marija Baraća Jandrića, Matije Šitum, Svjetlane Salić Mitrović, Radoslava Tadića, Mirne Kutleše i drugih.

"Željeli smo napraviti presjek umjetnosti i naša namjera izložbe je da ukažemo na kontinuitet umjetničkog stvaralaštva na ovom prostoru, od Gabriela Jurkića do današnjih dana, tako da se vidi taj fenomen slikarstva jer imamo jako mnogo dobrih slikara na prostoru Hercegbosanske županije", za Fenu je kazao ravnatelj Franjavečkog muzeja i galerije Gorica Josip Gelo.

Kopirati
Drag cursor here to close