pripreme za hadž

Liječnička ekipa iz BiH spremna pružiti kompletnu medicinsku pomoć hadžijama

Kultura / Vjera | 30. 08. 2015. u 13:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnička ekipa iz Bosne i Hercegovine je i ove godine spremna pružiti opću medicinsku pomoć u proširenom obujmu, kao i neke vrste specijalističke pomoći u slučaju potrebe onima koji putuju na hadž - kazao je u intervjuu za Fenu dr. Merim Omerhodžić, specijalist neurokirurgije.

Omerhodžić predvodi tim od 10 liječnika i četiri medicinska tehničara koji će brinuti o zdravlju hadžija. Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž odlazi 1.411 vjernika.

Posljednjih godina primjetno je da mladi ljudi idu na hadž, a time je, kako Omerhodžić kaže, broj bolesnih u ambulantama koje medicinska ekipa otvara u hotelima u Medini i Meki, znatno manji.

''Sa sobom nosimo lijekove i sanitetski materijal za hitno zbrinjavanje pacijenata, a po potrebi i svi drugi lijekovi se mogu nabaviti u izuzetno dobro opremljenim ljekarnama u Kraljevini Saudijskoj Arabiji'', kaže Omerhodžić.

Ističe da su bolnice u Kraljevini Saudijskoj Arabiji izuzetno dobro opremljene najsuvremenijom opremom, imaju obučen kadar i rade po najboljim svjetskim standardima i protokolima.

Od oboljenja najčešće su prehlade.

''Gužve i blizak kontakt sa ljudima, pretrpane neprozračene spavaonice, velike temperaturne razlike vani i u prostorijama koje imaju klime dovodi nas sve, bez izuzetka do kontakta s virusima iz svih krajeva svijeta, na koja naš organizam treba stvoriti imunitet. Kako će naša viroza biti izražena, ovisi o našem imunom sustavu. Može proći kao hunjavica, a može završiti s kompliciranom upalom pluća'', navodi Omerhodžić.

Uslijed vrućina, znojenja, iritacije kože može doći do upalnih reakcija.

Tijekom seminara koji su održani u svim većim muftilucima te u brošuri "Kako obaviti hadž" koju je svaki hadžija dobio, dani su liječnički savjeti.

''Tijekom dosadašnjih seminara, uočili smo da su oni koji putuju ove godine na hadž u dosta dobroj kondiciji, dobrog zdravlja i da jedva čekaju da krenu na put'', kazao je u intervjuu za Fenu dr. Merim Omerhodžić, specijalista neurokirurgije.

Kopirati
Drag cursor here to close