"Mladi Gospe"

Libanonci iz Međugorja uputili poruku mira i pomirenja

Kultura / Flash | 11. 08. 2016. u 14:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina "Mladi Gospe" iz Libanona organizirala je u proteklih tjedan dana međuvjerski susret u Međugorju. Predstavnici sunnitske, šiitske, maronitske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti iz Libanona podijelili su svoja mišljenja o međuvjerskom suživotu putem zajedničkog okupljanja oko Blažene Djevice Marije, Kraljice mira.

Odabrali su Međugorje, mjesto koje posjećuju brojni hodočasnici svake godine iz cijeloga svijeta. Sastali su se predstavnik sunnita Šeikh Najib Eidra, predstavnik shiita i organizator vjerske grupe "Marija Kraljica mira" pravnik Hussein Jaber, predstavnik pravoslavaca otac Ibrahim Saad, predstavnik rimokatolika velečasni Adib Zakhour i maronitski predstavnik velečasni Yousef Botrous. Također je bila prisutna Rita Chaheen iz Ministarstva vanjskih poslova Libanona.

Jean Naccouzi, organizator susreta, ukazao na sličnu povijest međuetničkog i međureligijskog sukoba Libanona i BiH. Zbog tih sličnosti vjeruje da, kao što je Blažena Djevica Marija imala veliku ulogu u zaustavljanju rata u Libanonu, tako može odigrati veliku ulogu i u sprječavanju sukoba u BiH. Sheikh Eidra (sunnit) govori o Marijinoj važnoj poziciji u islamu, ukazujući na to da je ona jedina žena koja je opisana kao vjerodostojna. Piše u Kuranu kako je odabrana iznad svih drugih žena svijeta. Ako se kršćani i muslimani mogu složiti oko toga da je Blažena Djevica zajednički simbol čistoće, nevinosti i pravde, ona je tako važna u objema religijama da bi to trebalo biti dovoljno da živimo zajedno u pravednom miru.

‘’Mi kao Libanonci smo u potrebi za mirom na koji nas Marija poziva. Bog ju je učinio primjerom dobrote i milosti za obje vjere, a time je njena ljubav osnova koja povezuje muslimane i kršćane’’, kazao je Hussein Jaber na susretu koji je održan danas u Radio postaji Mir Međugorje.

Na susretu su bili u ime domaćina nazočni međugorski župnik fra Marinko Šteko i sveučilišni profesor fra Iko Skoko.

‘’Međugorje je mjesto na koje smo pozvani preko Marije na mir. Na početku Marija govori Mir, Mir, Mir treba vladati između čovjeka i Boga. I rekla je Bog je jedan’’, kazao je fra Marinko Šakota pozdravljajući goste iz Libanona

Fra Iko Skoko je kratko kazao kako podržava ovaj prijedlog slanja zajedničke poruke mira u cijeli svijet.

Kopirati
Drag cursor here to close