Ili je mogla uraditi

Levy: Europa se stidi zbog onog što je uradila BiH

Kultura / Flash | 22. 06. 2014. u 11:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski filozof i pisac, kritičar društva, odvjetnik etike i pravde, istaknuti novinar, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, počasni građanin Sarajeva Bernard-Henri Levy doputovao je ovog vikenda u Sarajevo kako bi prisustvovao pretpremijeri predstave "Hotel Europa" koju je napisao, a koju je režirao bh. redatelj Dino Mustafić.

Levy u ekskluzivnom intervjuu za Agenciju Fena govori o razlozima koji su ga motivirali da napiše ovaj komad te o odnosu Europe prema BiH.

Svjetska pretpremijera predstave "Hotel Europa", koja govori o odnosu Europe prema BiH, trebala bi biti upriličena u Narodnom pozorištu u Sarajevu 27. lipnja.

Levy kaže da je to pozorišna predstava o Europi koja je danas bolesna, bez snage i koja je nagrižena suverenizmima, populizmima, neofašizmima današnjice. Sa napuštanjem Bosne od Europe u vrijeme kada je BiH bila pod bombama počeo je taj pad njenih vrijednosti - nelagoda, potop.

''Tekst predstave je monolog. Na sceni je samo jedan lik, Jacques Weber. Bilo mi je vrlo važno da svjetska pretpremijera ove predstave bude u Sarajevu. Ovaj grad mi je toliko toga dao. Bio je i ostao jako važan u mom životu. Status "Počasnog građanina Sarajeva" najveća je čast koja mi je mogla biti učinjena. Htio sam da nešto uradim zauzvrat: prije Pariza, prije venecijanskog Fenicea, prije New Yorka, prije velike europske turneje sljedeće zime, htio sam da svjetska pretpremijera predstave, kojoj sam se u potpunosti predao i koja mi mnogo znači, bude upravo u Sarajevu - ispričao je Levy.

Govoreći o suradnji s Dinom Mustafićem tvrdi da to nije bio izbor, to je bilo neophodno. Upoznali su se, kaže, u vrijeme rata, kada je snimao film Bosna. Mustafić je tada s bh. redateljem Danisom Tanovićem snimao borbe i događanja u Sarajevu za arhiv bh. vojske.

''Od tada se nisam prestao diviti njegovom talentu i slijedio sam njegov rad. Čim je tekst predstave bio napisan, prva stvar koju sam uradio bila je da ga vidim i da mu predložim da radimo zajedno'', naglasio je Levy.

BiH je  apsolutna žrtva posljednjeg rata

Na pitanje zašto predstava ima naziv "Hotel Europa", Levy napominje da se radnja predstave događa u jednoj sobi, zapravo se radi o starom pravilu tri cjeline.

''Cjelina akcije: jedan čovjek pokušava napisati govor o Europi. Cjelina vremena: dva sata koja su mu potrebna da bi našao dobar putokaz i ideju za taj govor. Cjelina mjesta: ta soba, ta malena gostinjska soba koju je poznavao u svojoj mladosti, u vrijeme rata i u koju ponovo dolazi. Također sam imao u mislima i pravi hotel Europa, ovaj u Sarajevu, u kojem sam bio u svibnju 1992., tijekom mog prvog boravka u opkoljenom gradu. Malo vremena nakon toga hotel je izgorio i na neki način, odajem mu počast'', ispričao je Levy.

Budući da je Levy nekoliko puta naglašavao da je ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju hitnost, koliko za Bosnu i Hercegovinu, toliko i za Europu, ponovio je da bi bila sramota da BiH bude posljednja koja će postati članicom Europske unije.

Za Levyja BiH je bila apsolutna žrtva posljednjeg rata. Patila je kako nijedna nacija nije patila u Europi od Drugog svjetskog rata, a smatra da je toliko patila, velikim dijelom, zbog svoje istrajne posvećenosti vrijednostima građanskog, multietničkog i vrijednostima tolerancije što su na kraju i vrijednosti same Europe.

''Kako onda opravdati ovu dodatnu nepravdu koja joj se čini? Kako ćemo objasniti budućim generacijama da je zemlja žrtva agresije ušla u Europu poslije svojih agresora? To je nezamislivo'', podvukao je Levy.

Mišljenja je da su odnosi između Europske unije i BiH nezdravi, a to je uvijek tako kada se neko osjeća krivim jer je, za Levyja, Europa kriva u slučaju BiH i to osjeća i zna.

''Stid ju je zbog onog što je uradila ili u svakom slučaju, dopustila da se uradi prije dvadeset godina. I onda, umjesto da to popravi, ona još ide u sljedeću grešku. To je kao i u životu. Uvijek se loše odnosimo prema ljudima kojima smo učinili nešto loše. Njihov pogled nam je nepodnošljiv. Također, nepodnošljiva nam je i slika nas samih u njihovim očima. Onda, da bi zaboravili, ocrnjujemo ih. Da bi izbrisali našu krivnju, njima spočitavamo izmišljenu krivnju'', kazao je Levy.

Peticija za ulazak BiH u EU

U Sarajevu će 28. lipnja biti službeno pokrenuto potpisivanje peticiju pod nazivom "Millijun potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju", što je Levy inicirao. Najavio je da će tog dana u Narodnom pozorištu u jutarnjim satima biti objavljena imena prvih potpisnika peticije - prijatelja BiH i ove ideje.

''Za sada smo na početku, ali očekujemo milijun potpisa. Siguran sam u to, prije svega zato što ću uraditi sve što je potrebno i uložiti svu svoju energiju, kao i moji prijatelji Florence Hartmann i Gilles Hertzog koji su uz mene u ovom projektu. BiH u Europi ima više prijatelja nego što se to misli. Uvijek je isto. Kao i u vrijeme rata od 1992. do 1995. godine imate bezosjećajne vlade i i birokracije, a zatim imate i javno mnijenje, tu veliku bosansku stranku europskog javnog mnijenja koje će se mobilizirati oko ove ideje'', istaknuo je Levy.

Kao veliki prijatelj BiH kaže da ga bez sumnje sjećanja na jedan dio njegove mladosti koju je proveo u BiH te osjećaj da ono što se ovdje odigrava izlazi izvan regionalnog okvira i ima veliki utjecaj na univerzalne vrijednosti, motiviraju da se na svakom koraku zalaže upravo za dobrobit građana BiH.

''Ljudi koji su se 1936. godine angažirali u Španjolskoj imali su vjerovatno sličan osjećaj, osobnu povezanost, skoro fizičku s tim narodom i tim ciljem, ali tu je i ideja da fašizam ne bi doživio trijumf koji je doživio, da bi lice svijeta promijenilo da smo podržali španjolske republikance'', uporedio je Levy.

Na kraju je zaključio da je BiH duša Europe i njeno srce, ali "ako je ne budemo čuvali, ako vrlo brzo ne korigiramo pravac, ona može postati i njen grob".

Kopirati
Drag cursor here to close