promocija u Mostaru

Lasić: BiH nedostaju političari kao što je Branko Mikulić

Kultura / Knjige | 10. 06. 2015. u 17:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige "U sjenci Branka Mikulića“, autora Mile Lasića održana je večeras u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače“. U knjizi su sabrani Lasićevi članci o jednom od najuglednijih političara bivše Jugoslavije, Branku Mikuliću.

Autor s jedne strane opisuje mjesto i ulogu Branka Mikulića u političkom i društvenom životu Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, njegovu djelovanju i životu, a s druge, pak, strane, rado se prisjeća trenutaka provedenih s Mikulićem kao njegov blizak suradnik, govoreći o njemu kao osobi i opisujući ga kao vrlo dobrog čovjeka.

Nakon što je izgorio legat Branka Mikulića kada je 7. veljače prošle godine gorio Arhiv BiH, Lasić je odlučio da od već gotovih tekstova koje je objavljivao u nekoliko zbornika s drugim autorima ili, pak, u svojim knjigama, sastavi jedan metodološki naputak za buduće istraživače, kako se ne bi posve gurnuo u zaborav, kako je kazao, čovjek za kojeg se s razlogom smatra da je najznačajnija politička figura 20. stoljeća u BiH.

"Naime, povijest se postarala da stigmatizirani narod izrodi najumnijega. Dakako, da je morao biti sin narodnog heroja Jure Mikulića da bi uopće dobio šansu, ali kad ju je dobio onda je uslijedio njegov streloviti uspon. Dakle, do vrha republičkih, pa potom i do saveznih razina, s ambicijom da svi budu jednakopravni unutar BiH, mislim na sve narode.

To je podrazumijevalo i konačno priznanje Bošnjaka, tadašnjih muslimana, skidanje stigme s Hrvata, kako bi bili jednakopravni jedni s drugima, te u konačnici kako bi BiH unutar jugoslavenske federacije bila jednakopravna s drugim republikama“, istaknuo je Lasić za Fenu.

Na upit nedostaju li BiH političari kakav je bio Branko Mikulić, Lasić je kazao: "Da, nedostaju apsolutno".

Iako su druga vremena, pluralna, današnje vrijeme traži ljude konsenzusa, jer konsenzus jeste vrhunac političkog umijeća, kazao je on, dodavši kako danas imamo formalno demokracijski ambijent koji se sunovratio u višestranačka jednoumlja.

Uz autora, na večerašnjoj promociji sudjelovali su i prof.dr. Mirko Pejanović s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, mr. don Luka Brković, župnik župe Sv. Josipa iz Sarajeva, te ravnatelj HD Hercega Stjepana Kosače, Danijel Vidović.

Kopirati
Drag cursor here to close