Bogat sadržaj

Kvaliteta i programski sadržaj 12. festivala bh. drame najbolji do sada

Kultura / Umjetnost | 08. 05. 2013. u 16:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaesti Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2013. ove će godine biti održan od 8. do 20. svibnja te će, najavljuju organizatori, po broju i kvalitetu programskih sadržaja zasigurno biti jedan od najboljih do sada.

Ovaj Festival bh. nacionalne dramaturgije u potpunosti opravdava svoj međunarodni karakter pa će i ove godine, uz predstave iz BiH, u natjecateljskom programu biti izvedene i predstave iz Slovenije, Srbije, Austrije i Hrvatske.

Publika će imati priliku pogledati predstave iz Sarajeva, Prijedora, Zenice, Beograda, Šapca, Osijeka, Beča, Kranja, Tuzle i Mostara.

Osim deset predstava u natjecateljskom programu, pred posjetiteljima Festivala će biti izvedeno još pet predstava u off teatarskom programu, od čega i jedna profesionalna baletna produkcija, prvi put nakon 22 godine.

U pratećim programima i ove godine imamo bogate sadržaje: promocije, izložbe, razgovore i okrugle stolove, javna slušanja radio drama, radionice sa studentima umjetničkih akademija i učenicima osnovnih škola. Novina na ovogodišnjem Festivalu je i prezentacija prvog natječaja za najbolji domaći dramski tekst bh. autora, a sve u svrhu afirmacije i poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva, što i jeste glavna misija i svrha našeg Festivala“ rekao je direktor Festivala Hazim Begagić.

Dodao je da se Festival tijekom prethodnih godina mijenjao, razvijao i dopunjavao i danas ima nevjerojatan značaj za ukupan bosanskohercegovački kulturni i kazališni život, a on po svemu predstavlja najvažniji kulturni događaj u ovom dijelu BiH.

Ovu činjenicu možemo zahvaliti nevjerojatnom zalaganju, radu i entuzijazmu uposlenika i suradnika koji su okupljeni oko festivala i BNP-a“ kazao je Begagić.

Razvoju Festivala sigurno će doprinijeti i osnivanje regionalne asocijacije festivala nacionalne drame koju Direkcija Festivala bh. drame pokreće s kolegama iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Ovih dana će formalno biti definirane i aktivnosti koje su bitne za formalnu uspostavu ove festivalske mreže koja će otvoriti vrata europskim kulturnim fondovima i zajedničkim projektima s direkcijama festivala i kazališta iz regije, priopćeno je iz BPN Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close