Kulturocid

Kusturica srušio tvrđavu u Trebinju

Kultura / Flash | 14. 06. 2012. u 21:56 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekolicina nezadovoljnih stanovnika Trebinja je blokiralo put prema austrijskoj tvrđavi Petrinja kako bi spriječili odvoženje klesanog kamena za potrebe Andrićgrada Emira Kusturice u Višegrad, prenosi portal 6yka.com.

Nakon što je dobio dozvole za devastaciju zaštićene povijesne cjeline u Višegradu, Kusturica je slične namjere odlučio provesti i u Trebinju, najvjerojatnije uz potporu lokalnih političkih vlasti i vjerskih službenika.

Tek nakon što su stanovnici Trebinja odlučili zaustaviti ovaj kulturocid, gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk je došao na lice mjesta i zaustavio daljnju devastaciju tvrđave.

"Mi smo iz grada slučajno vidjeli da je bager na tvrđavi, i da je ona od jutros srušena. Nismo mogli da vjerujemo šta se događa, i da neko ima hrabrosti i drskosti da ruši naše kulturno-povijesne spomenike. Samoinicijativno se okupila veća grupa građana koja je došla na tvrđavu i blokirala kamion sa natovarenim kamenjem na putu, a nakon našeg dolaska rušenje i radovi su obustavljeni. Mi nećemo da dozvolimo da neko ruši naše kulturno-povijesne blago i tražićemo da se porušena tvrđava obnovi", kaže za Buku profesor Dragan Anđelić.

Kusturica je već srušio nekoliko starih kuća i štala u selima Grepci, Dračevo i u Popovom polju kako bi se domogao klesanog kamena za svoj novi projekt.

Kopirati
Drag cursor here to close