U blizini Sarajeva

Kusturica namjerava izgraditi novo etno-selo

Kultura / Flash | 17. 11. 2013. u 15:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višegradskog "Andrićgrada", kontroverzni redatelj Emir Kusturica ulazi u novi projekt, ovaj put bliže rodnom Sarajevu. Na Ravnoj Romaniji, pored magistralnog puta Sarajevo - Sokolac, Kusturica namjerava izgraditi novo etno-selo.

Povoljna lokacija

Podršku ovom projektu obećava Općina Sokolac i njen načelnik Milovan Bjelica (SDS), potvrdivši za medije da je za početak zemljanih radova izdvojeno 300.000 KM.

''Nakon konzultiranja sa stručnim ljudima, zaključili smo da je najpovoljnija lokacija na Ravnoj Romaniji jer se nalazi uz veoma frekventnu dionicu magistralnog puta koji povezuje tri veoma bitna balkanska regija što, zasigurno, stvara dobre preduvjete za finansijske efekte. Lokacija je odabrana zahvaljujući i sugestijama Kusturice'', kazao je Bjelica.

On je dodao da je u tijeku uređenje platoa na kojem će se izgraditi trg, objekt za goste i mala crkva brvnara ispod kojeg će se kaskadno graditi objekti dinarskog tipa, dok će s druge strane magistralnog puta biti izgrađeno golf igralište i sportski tereni s parkingom.

Dinarske kuće

''U sklopu etno-sela gradićemo različite tipove dinarskih kuća, koje su, inače, građene na prostorima od Knina do Zlatibora. Na primjeru Mećavnika u Srbiji pokazalo se da ovo može da bude vrlo unosan turistički posao'', istakao je Kusturica, čije je poduzeće "Andrićgrad" započelo zemljane radove.

Udjeli u vlasništvu

Bjelica je najavio da će na jednoj sljedećih sjednica Skupštine općine biti usvojena odluka o formiranju zajedničkog poduzeća. Sve će biti po uzoru na „Andrićgrad", čiji će vlasnik biti Kusturica sa 51 posto, dok bi po 24,5 posto udjela u vlasništvu trebali imati Vlada RS i Općina Sokolac.

Kopirati
Drag cursor here to close