Ista grupacija

Kusturica: Marquez je imao velik utjecaj na moj stvaralački opus

Kultura / Flash | 21. 04. 2014. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski redatelj Emir Kusturica izjavio je da su on i nedavno preminuli nobelovac Gabriel Garcia Marquez pripadali istoj političkoj grupaciji u svijetu koja se bori da otvori oči malim narodima i skrene im pažnju na ideju slobode.

Kusturica je rekao da se to nije odnosilo na slobodu tržišta, već na slobodu i pravo da prežive, ne umru od gladi, opstanu na svojoj zemlji i ne daju je osvajačima.

"Da ne budu robovi, nekada oni klasični u smislu izvorne riječi, a danas robovi banaka i sustava", rekao je Kusturica za "Blic", povodom smrti velikog književnika i njegovog prijatelja.

On je naglasio da je prilikom posljednjeg susreta sa Marquezom u Havani razgovarao o globalnoj politici i da mu je slavni pisac tada postavio neka pitanja na koja nije imao odgovor.

"Pričali smo o globalnoj politici da bi me u jednom trenutku dočekao pitanjem - Emire, šta misliš zašto u Americi nema političkih nemira? Nisam znao odgovor, ali on jeste. Rekao mi je - zato što u Washingtonu nema američkih veleposlanstava", prisjetio se Kusturica tog razgovora.

Prema njegovim riječima, Marquez je imao velik utjecaj na njegov stvaralački opus, što je vidljivo u njegovim ostvarenjima.

Marquez, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španjolskom jeziku, preminuo je 17. travnja u 87. godini u svom domu u Mexico Cityju.

Kopirati
Drag cursor here to close