Otkriće

Kuran iz Birminghama stariji od Muhameda

Kultura / Flash | 01. 09. 2015. u 08:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prošli mjesec pronađen najstariji Kuran na svijetu, znanstvenici su datirali stranice ugljikom-14 i došli do šokantnog otkrića - star je između 1448 i 1371 godinu, što znači da bi mogao biti stariji od proroka Muhameda.

Kako prenosi Jutarnji list, starost stranica takozvanog 'Birminghamskog Kurana' procjenjivali su stručnjaci sa Sveučilišta u Oxfordu, a rezultati su posebno iznenađujući kada se uzme u obzir uvriježeno vjerovanje kako je Kuran dugo bio prenošen usmenom predajom, prije nego što je prvi puta zapisan.

Stranice ovog najstarijeg Kurana sadrže i stranice koje je mogao napisati netko tko je osobno poznavao Muhameda. Napisan je negdje između 568. i 645. godine.

''Prema islamskoj tradiciji, prorok Muhamed dobio je otkrovenja koja su temelj Kurana između 610. i 632. godine, godine kada je umro'', rekao je profesor Nadir Dinshaw sa sveučilišta u Birminghamu.

U to vrijeme, božanska poruka još nije bila ispisana u obliku knjige u kojem se pojavljuje danas. Otkrovenja su bila sačuvana u sjećanjima ljudi, a dijelovi su bili pisani na pergamentu, kamenu, palminom lišću i lopaticama deva.

Birminghamski Kuran otkriven je zajedno s mlađom kopijom koja je nastala negdje u sedmom stoljeću. Obje verzije spremljene su zajedno jer su slova na pergamentima bila slična. U Birminghamu su završili negdje oko 1920. godine, nakon serije ekspedicija na Bliski istok, gdje je svećenik Alphonse Mingana skupio veliku količinu povijesnih dokumenata s Bliskog istoka.

Kopirati
Drag cursor here to close