Pregršt događaja

Kulturno ljeto uzdiže Hercegovinu iznad svih regija u okolici

Kultura / Flash | 29. 07. 2014. u 08:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko vas loši vremenski uvjeti udaljavaju od ustaljenih ljetnih navika i odlaska na more ne očajavajte – kulturnih događanja i zabave vam neće nedostajati.

''Hercegovačko kulturno ljeto'', kako bi se simbolično moglo nazvati sve ono što se ovoga ljeta događa na jugu države, zaista nudi pregršt zanimljivih događaja.

Neki od događaja već su iza nas, a vežu se za aktivnosti u sklopu obilježavanja Lipanjskih zora,pa su kroz lipanj i srpanj organizirana brojna okupljanja, književne večeri, izložbe, promocije knjiga…

Ispred nas je West Herzegowina Fest, koji će u tri dana, od 31. srpnja do 2. kolovoza, ponuditi bogat glazbeni i filmski program. U Širokom Brijegu koncert će održati Zoster, Postolar Tripper, TBF, Neno Belan i Jogi Pop, a među gostima će biti Sergej Trifunović, Đelo Hadžiselimović, Emir Imamović i brojni drugi kulturnjaci iz regije.

Prvim danom kolovoza počinje i Evergreen Fest u Čitluku, koji će u mjesec dana ponuditi koncerte preko 30 poznatih grupa, kulturno umjetničkih zbivanja, party večeri, dj programa...

Vikend koji je ispred nas obilježit će 16. po redu Međunarodni ljetni karneval Čapljina 2014, u sklopu kojeg će ovim gradićem u subotu, 2. kolovoza, prodefilirati mnogobrojne maškarske povorke iz cijele Europe, a za dobru zabavu do jutarnjih sati pobrinut će se Jelena Rozga.

Istoga dana u Posušju započinje Festival klapske pjesme, koji će trajati dva dana, na kojemu će nastupiti klape iz BiH i RH. Prve večeri, 2. kolovoza, na rasporedu je večer muške klapske pjesme, dok će se u drugoj večeri (3. kolovoz) Posušjem pronijeti zvuci ženskih klapa.

Međunarodni susret klapa ''Neum 2014'' na rasporedu je 3. kolovoza, što samo po sebi na teške muke stavlja ljubitelje klapske pjesme koji će morati odlučiti hoće li se prepustiti klapskoj pjesmi u Posušju ili uz zvuke klapa ''Nostalgija'', ''Lumabrda'', ''Pasika'' i mnogih drugih uživati u jedinom bh. gradiću na moru.

Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Miroslav Škoro, Dražen Zečić, Guliano i mnoge druge zvijezde hrvatske estrade održat će u Čitluku 11. kolovoza humanitarni koncert za KB ''Mostar'' i Udrugu ''Susret''.

Zanimljivo je da će tri kuma nakon desetak godina zajedno zapjevati za plemeniti cilj na hercegovačkoj pozornici.

Kulturno ljeto u Hercegovini završava međunarodnim susretom klapa u Trebižatu, naselju u čapljinskoj općini, koje je poznato po njegovanju klapske pjesme, i čije su klape ''Trebižat'' i ''Lira'' osvajači prestižnih nagrada širom BiH, Republike Hrvatske, Crne Gore...

Svake godine ove dvije klape prirede klapski koncert na kojemu nastupe najpoznatije klape iz regije, što niti jednog ljubitelja klapske pjesme ne može ostaviti ravnodušnim.

Kopirati
Drag cursor here to close