ognjište

Kulturno ljeto: Nenad Veličković na Boračkom jezeru

Kultura / Flash | 09. 08. 2016. u 10:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu književnog programa manifestacije Kulturno ljeto u Herzegovina lodges na Boračkom jezeru prošlog vikenda je, nakon Elvedina Nezirovića i promocije američkog putopisa “Putovanje bez Džona” poznatog nizozemskog istoričara Geert Maka, gostovao poznati bh. pisac, Nenad Veličković.

Osim pisanjem proze, Veličković, koji je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, već godinama se bavi problemima u školstvu u našoj zemlji. Njegova doktorska disertacija s tezom Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole svojevremeno je izazvala veliku pažnju stručne javnosti, baš kao i knjige “Dijagnoza-patriotizam” i “Školokrečina: nacionalizam u bosanskim, hrvatskim i srpskim čitankama”. Veličković se ovom problematikom intenzivno bavi i kao urednik “Školegijuma, magazina za pravednije obrazovanje”.

Nenad Veličković je autor desetak knjiga proze, među kojima su romani “Konačari”, “Otac moje kćeri”, “100 zmajeva” i drugi, te zbirke priča “Đavo u Sarajevu” i “Vitez švedskog stola”. Njegove knjige su prevedene na desetak stranih jezika.

O Veličkovićevom djelu, ali i o problemima u bosanskohercegovačkom školstvu pred prepunim Ognjištem Herzegovina lodges na Boračkom jezeru razgovarao je pisac i prevoditelj Goran Sarić.
Sljedeća manifestacija u okviru Ljeta u Lodges je podsjećanje na nedavno preminulog dirigenta nekada čuvenog zbora “Djevojke s Neretve” Sergeja Beljajeva. U sklopu tog hommage-a poznatom konjičkom glazbenom pedagogu koji je nedavno premniuo u SAD, dio članica Zbora će održati koncert za sve ljubitelje kvalitetne zborske pjesme.

Večer posvećeno Sergeju Beljajevu održaće se na Ognjištu lodges na Boračkom jezeru u srijedu, 10. kolovoza 2016. sa početkom u 20 sati i 30 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close