Promocija

Kućna dostava mostarskih liskaluka

Kultura / Knjige | 28. 05. 2016. u 08:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar u petak navečer promovirana je petnaesta knjiga Džemala Raljevića koja nosi naziv 'Kućna dostava'.

Ovo je još jedna u nizu knjiga u kojima se Raljević bavi mostarskim liskalucima i dosjetkama u raznim situacijama na koje je naišao ili za koje je čuo.

"Petnaesta knjiga 'Kućna dostava' autora Džemala Raljevića predstavlja još jedan autorov bijeg u prostore liskaluka u kome se po svemu sudeći ponajbolje snalazi, premda je ovaj žanr prilično zahtjevan i složen. Sam naslov asocira na suvremen način života u kome se manifestacija kućne dostave javlja kao rezultat utrke za vremenom na račun kvalitete života", istaknula je promotorica Amela Kreso i dodala kako nam Raljević figurativno nudi kućnu dostavu svojih i liskaluka koje je zabilježio u gradu.

Jedan od promotora bio je i Zlatko Serdarević koji je istaknuo kako nas Raljević tjera da racionalno shvatimo ovu prirodnu blagodet, da joj se predamo i pronađemo svoj duhovni smiraj.

"Ovaj nas humorni jelovnik poput barbijerijevih recepata sa pregršt delicija, magično privlači svojim sadržajem i bogatstvom visprenog duha. Bazirajući se na tradiciju, Raljević godinama strpljivo i ustrajno rehabilitira liskaluk svjestan njegove važnosti, uloge i značaja u našem životu. Jednostavno to je potreba za katarzom za pročišćenjem, a ujedno je i odgovor na opskurnost vremena", poručio je Serdarević.

Promotor Hamica Ramić je ustvrdio da Raljević nije samo kroničar mostarskih liskaluka, već mnogo značajnija ličnost u sferi bosanskohercegovačkog humora, još jedna zvijezda nad Mostarom.

Književnik Miljenko Buhač je usporedio Raljevića sa dobrim dinosaurom mostarskog novinarstva i mostarskog humora, dok je Danilo Marić podsjetio da su mnogi do danas pisali priloge u novinama o liskalucima, poneki su sve to ukoričili, ali da nitko nije produktivniji u ovom žanru od Raljevića.

Tijekom večeri pročitano je nekoliko takvih tekstova, koji su malobrojnu publiku, ali i promotore nasmijali gotovo do suza.

Kopirati
Drag cursor here to close