Knjige

Kreševo, razvoj varoši

Kultura / Flash | 22. 12. 2014. u 14:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga dr. Ibrahima Krzovića “Kreševo, razvoj varoši i arhitektonski objekti “, zajedničko izdanje Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Općine Kreševo promovirana je u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Promotori su bili prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva i Milo Jukić, književnik iz Kreševa i urednik knjige.

Kako se moglo čuti na promociji profesor Krzović je materijal za ovu vrijednu etnografsku i historijsku knjigu počeo sakupljati još od 1959. godine. A knjiga je rezultat njegovog predanog rada i ljubavi prema struci i prema Kreševu.

Jukić je istakao da je Kreševo prije rata imalo oko 54 stare kuće da bi sad taj broj bio gotovo prepolovljen, tj. 29 kuća.

Knjiga profesora Krzovića je i apel javnosti da se sačuva ono što se može sačuvati te da se obnove neke od ovih starih kuća. Kreševo je inače jedan od rijetkih gradova u BiH u kojem je sačuvano oko 30 originalnih starih kuća.

To je staro bosansko mjesto velike rudarske, zanatske, duhovne i opće kulturne tradicije o čemu su objavljeni brojni radovi. U njemu su se sačuvali tragovi materijalne kulture od antičkog, srednjovjekovnog, novovjekovnog do suvremenog doba.

U Kreševu je bila ljetna rezidencija bosanskih srednjovjekovnih vladara, a tu je i Crkva sv. Katarine i franjevački samostan.

U knjizi su historijski i arhitektonski obrađeni svi monumentalni i javni objekti, a posebna pažnja posvećena je ljepoti i karakteristikama kreševske kuće.

Studijom koju prati veliki broj crteža i fotografija obuhvaćena je gotovo svaka kreševska kuća tako da se može imati i podatak i dojam o izgledu ove nekadašnje varoši, pa kasabe i mjesta koje svojom ljepotom i danas plijeni pažnju posjetitelja, poznavalaca i ljubitelja kulturnog naslijeđa.

Kopirati
Drag cursor here to close