Spomenik u Mostaru

Kreću pregovori o micanju Marulića ispred Kosače

Kultura / Flash | 22. 02. 2017. u 07:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O inicijativi micanja spomenika Marku Marulića, koji se trenutno nalazi na lokaciji ispred hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače, kako doznaje Bljesak.info, uskoro će biti razgovarano i s predsjednikom Matice hrvatske Josipom Muselimovićom.

Naime, Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine i Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH ranije su preformansima i javnim raspravama ukazali kako spomenik nema umjetničku vrijednost te da ova lokacija zaslužuje ili drugo umjetničko djelo ili da bude javni prostor bez ikakvog spomenika, a svoju inicijativu predstavit će i u uredu Matice hrvatske u Mostaru.

Spomenik Maruliću otkriven je u proljeće 2005. godine, a otkrivanje je bilo početna manifestacija tadašnjeg Mostarskog proljeća Matice hrvatske.

''Autor spomenika hrvatski je kipar Šime Vidulin. Kipar je to čije dvije stotine kamenih skulptura krasi i obogaćuje prostore širom Hrvatske i inozemstva. Vidulin je autor i velebne kamene skulpture Hrvatska ptica iznad Limske drage te desetmetarskog kamenog križa s hrvatskim pleterom stradalnicima rata grada Vukovara'', objavljeno je tada iz Matice, a spomenik su otkrili Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara i Josip Urlić, tadašnji dogradonačelnik Splita.

Iz Društva povjesničara ranije su poručili kako bi spomenik trebalo premjestiti na neku drugu lokaciju jer je ipak svjedok jednog vremena.


Na javnoj raspravi čija je tema bila "Zadovoljava li spomenik Marku Maruliću kriterije valorizacije uvjetovane značajem mjesta na kojem se nalazi?" , čule su se ideje o uklanjanju spomenika i premještanju u park ili manje ugledno mjesto, do promjene imena kako ne bi asocirao na oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Predsjednik Matice hrvatske Josip Muselimović, ranije je rekao za Bljesak.info, kako je riječ o umjetničkom viđenju Marulićeva lika, pa ga tako treba i promatrati.

Muselimović je ranije poručio kako on osobno od prvog dana nije bio zadovoljan onim što je vidio, te ostaje za sačekati sastanak koji će biti održan u prostorijama Matice hrvatske u Mostaru a na kojem će, kako je najavljeno, pokušati pronaći adekvatno rješenje za sve zainteresirane strane.

Kopirati
Drag cursor here to close