Austrijska godina kulture

Koruški vojni orkestar svirao za Mostarce povodom austrijskog praznika

Kultura / Flash | 27. 10. 2016. u 19:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostar je na poziv Ministarstva obrane BiH, radi međusobne glazbene nadogradnje i zajedničkih koncerata u okviru bosansko-hercegovačko/austrijske godine kulture, stigao Koruški vojni orkestar koji broji 40 glazbenika.

Ovaj orkestar oduševio je svojim izvedbama u četvrtak Mostarce, koji su gromoglasnim pljeskom nagradili spajanje bosansko-hercegovačkog i austrijskog vojnog ansambla za sudjelovanje na zajedničkim koncertnim nastupima u okviru velikog puhačkog orkestra.

Sve koncertne izvedbe obuhvatile djela velikih austrijskih i bosansko-hercegovačkih skladatelja.

Prije Mostara nastup je izveden u bazi Butmir kod Sarajeva, kao i u Sarajevskoj vijećnici, a poslije Mostara slijedi i nastup u Banja Luci.

Koruški vojni orkestar osnovan je 1956. godine i veoma brzo je izgradio visok i opravdan ugled kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Na osnovu velikog kulturnog nasljeđa ''staro-austrijske vojne glazbe'' Koruški vojni orkestar njeguje repertoar, zbog kojeg se uvrštava u najbolje europske vojne ansamble:

- Originalna djela iz vremena Francuske revolucije
- Velike originalne skladbe 19. stoljeća, te najznačajniji doprinosi našeg doba ovoj literaturi
- Koruški vojni orkestar tako obuhvaća spektar od prvih simfonijskih početaka do avangarde.

Koruški vojni orkestar je već snimio preko 25 CD-ova, te je često prisutan i na nacionalnim i međunarodnim TV- i radio stanicama. Stanovnici Koruške poznati su po tome što vole pjevati. Preko 500 većih i manjih zborova pjeva u Saveznoj pokrajini Koruška, sa kojima Koruški vojni orkestar često nastupa.

Dirigent je pukovnik Dietmar PRANTER, 48-godišnji glazbenik (pjevač, skladatelj, tekstopisac i aranžer). Od 1. siječnja 2016. godine novi dirigent Koruškog vojnog orkestra. Završio pedagoški glazbeni studij (instrumental i pjevanje), te diplomski studij jazza i popularne glazbe na Konzervatoriju u Klagenfurtu. 1986 godine je u svojstvu trubača pristupio Vojnom orkestru Koruške.

Predvodnik je viši narednik Siegfrid Schatz – izvrstan trubač.

Kopirati
Drag cursor here to close