Uručene zahvalnice

Kontinuitet emotivnosti i jake stvaralačke iskre: Svečano zatvorena Umjetnička kolonija Neum 2017.

Kultura / Flash | 26. 06. 2017. u 16:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbom vrijednih umjetničkih radova završila je Umjetnička kolonija Neum 2017., koja se u organizaciji Općine Neum i Muzeja Galerije Neum održava već devetnaest godina. Izložba slika se održala u subotu večer, 24.06., u hotelu Zenit u Neumu.

Svečanosti zatvaranja XIX. Umjetničke kolonije i otvaranju izložbe nazočili su mnogobrojni uzvanici koji su uživali u razgledavanju umjetničkih djela vrhunskih slikara iz BiH i Hrvatske koji su sudjelovali u ovogodišnjoj neumskoj koloniji.

Načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško, pozdravio je sve nazočne i zahvalio se svim umjetnicima na njihovoj odanosti i odazivu na neumsku likovnu koloniju, te posebice dugogodišnjem vrijednom doprinosu hrvatskoj kulturi i tradiciji.

Načelnik Matuško, uručio je svim umjetnicima zahvalnice, te ih pozvao ponovno na sudjelovanje i sljedeće godine, priopćeno je.

Profesor Stanko Špoljarić, koji je voditelj Umjetničke kolonije Neum od njezinog početka, rekao je da Umjetnička kolonija u Neumu ima posebnost, kontinuitet, zanos i predanje, i jednu vrlo visoku umjetničku razinu, te veliki entuzijazam umjetnika, bilo onih koji ovdje dolaze već godinama ili onih koji sudjeluju povremeno.

''Raznolikost umjetnosti na ovoj izložbi je silna. Umjetnička preobrazba dovodi do tih stanja da ovaj zaljev, nebo, i more budu prenijeti u jednu mjeru deskriptivnog slikarstva, a s druge strane dovodi do uzbudljivosti boja, doživljaja i jedne silne emotivnosti koja ovdje postoji. Ja to pratim godinama, i upravo je nevjerojatno kako taj naboj i jaka stvaralačka iskra u Neumu traje godinama, i čini se da se neće umoriti nikada'', kazao je prof. Špoljarić.

Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar , nastavlja: ''Element ugođaja, domaćinstvo, osjećaj zajedništva koji je ovdje stvoren preslikava se na radove i umjetnike, i oni su odraz segmenta hrvatske suvremene umjetnosti na jedan način koji nije pretenciozan, ali je iskren i otvoren, i zapravo govori o umjetnicima koji ovdje stvaraju ne samo unutar svoga stila, već ovaj prekrasan ambijent i ugođaj ih potiče u neke iskorake. Tako nam je i ove godine, nastali radovi su donijeli pulsiranje iskrene umjetničke emotivnosti koja odgovara i sredini gdje su nastali i njihovom umjetničkom stanju''.

Umjetnici koji su sudjelovali na XIX. Umjetničkoj koloniji Neum su:

Stanko Špoljarić, Luce Đuraš, Mirica Dubčić, Nino Dubčić, Jagoda Lasić, Miro Stamatović, Jure Jovica, Edo Unković, Neven Jakovljević, Goran Milinković, Stipe Zoraja, Dubravko Mokrović, Branka Kopeti, Ana Cerovski, Zlatko Glavinić, Julijana Raič, Andrea Robić, Tatjana Kreštan, Marija Galić, Srećko Kriste.

Kopirati
Drag cursor here to close