Bijenale

Konjic: Nekadašnje atomsko sklonište postalo mjesto dijaloga i otvorenosti

Kultura / Flash | 19. 09. 2014. u 11:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija Projekta Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground započela je pripreme za organizaciju trećeg ciklusa Projekta Bijenale koji će biti održan 24. travnja 2015. godine u partnerstvu s Republikom Austrijom i Republikom Albanijom.

''UNESCO je krajem 2009. godine bio prva organizacija koja je tada podržala Projekt Bijenale kao inicijativu, a danas kao respektabilni projekt i platformu koja promovira suradnju između suvremenih umjetnika jugoistočne Europe i šire'', kazao je tim povodom šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Dalje pojašnjava da su prvi ciklus Projekta Bijenale podržale Republika Srbija i Republika Crna Gora, drugi Republika Hrvatska i Republika Turska, a treći Projekt Bijenale ima podršku Republike Austrije i Republike Albanije, piše Fena.

Ideja o transformaciji spomenika, podsjeća Šešum, izgrađenog u Konjicu kao vojni bunker tokom hladnog rata u izložbeni prostor gdje bi se umjetnici sastajali i razmjenjivali ideje, ''2009. godine mnogima je zvučala nestvarno.''

''Nekadašnje atomsko sklonište napravljeno da pruži zaštitu od vanjskog svijeta postalo je važno mjesto dijaloga i otvorenosti'', istakao je Šešum.

Veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer naglasio je da je Projekt Bijenale postao simbol moći, kulture i mjesto dijaloga ''koje gradi mostove među ljudima.''

''Projekt također promovira otvoreno razmišljanje o ratu i poslijeratnom razdoblju, principu autonomnosti i jednakosti, i otvara pretpostavke za promociju regionalne suvremene umjetnosti u kontekstu evropskih vrijednosti'', rekao je veleposlanik Pammer.

Veleposlanik Albanije u BiH Flamur Gaši poručio je da Republika Albanija nastoji više sudjelovati u ovakvim vrstama kulturnih događaja ''jer samo kultura može približiti naše narode i države u regiji.''

Atomska ratno zapovjedništvo u Konjicu građeno je od 1953. do 1979. godine, a izgradnja je koštala 4.600.000 američkih dolara. Smisao i osnovna ideja Projekta D-0 ARK Underground je da objekt zaštiti od propadanja te da ga na kraju transformira u Muzej suvremene umjetnosti D-0 ARK.

Kopirati
Drag cursor here to close