Više od 150 mladih

Konferencijom mladih u Sarajevu se obilježava 25 godina od obnove rada Napretka

Kultura / Flash | 20. 09. 2015. u 08:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 150 mladih iz velikog broja Napretkovih podružnica okupilo se ovog vikenda na dvodnevnoj konferenciji koja je organizirana u Sarajevu u Katoličkom školskom centru Sv. Josip, a povodom obilježavanja 25 godina od obnove rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Na samom početku ovoga skupa sve nazočne pozdravili su mnogi uzvanici, bivši Napretkovi stipendisti i članovi Središnje uprave Napretka, a među njima i član prvog Predsjedništva Republike BiH Stjepan Kljuić, vojni biskup u BiH mons. prof. dr. Tomo Vukšić, izaslanik vrhbosanskog nadbiskupa mons. prof. dr. Mato Zovkić, bivši Napretkov stipendist prof. dr. Damir Marjanović, bivši dopredsjednik Napretka Ivica Šarić i naravno kao domaćin predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić.

Gotovo svi su se prisjetili 1990. godine i obnoviteljske skupštine koja je održana 29. rujna u sarajevskom kinu „Dubrovnik“, prvih članova upravnih tijela, ratnih godina i uloge Napretka u to doba, ali i poslijeratnog i današnjeg vremena. Posebno je dan osvrt na ulogu Napretka prema mladima, a o tome su više govorili dopredsjednik Napretka mr. Nikola Čiča, bivši dopredsjednik i bivši stipendist Dario Vučić i prof. dr. Tomislav Išek koji inače jako puno istražuje i piše o povijesti Napretka.

Topić je u svom govoru posebno zahvalio članovima svih upravnih tijela, a njih je od obnove rada do danas bilo oko 150, kao i svim članovima uprava podružnica i dobročiniteljima koji podržavaju rad Napretka. „Uz Božji blagoslov zbilja smo napravili jako puno. Mi ovo što radimo ne moramo radit, ali želimo raditi i biti poticaj drugima. Možda je od svega što radimo najvažnije da svojim radom njegujemo naš kulturni identitet, a da pri tom ne stvaramo neprijatelje. Naravno da se uvijek može raditi i bolje, ali bez nas, bez Napretka, siguran sam da bi hrvatski narod bio kulturno i duhovno siromašniji“.

Prije nastavka konferencije služena je sveta misa u crkvi koja je u sastavu KŠC-a, a misno slavlje predvodio je mr. Luka Brković, župnik crkve Sv. Josipa u Sarajevu i jedan od obnovitelja Napretka.

Mladi će danas rad nastaviti u radionicama na temu pisanja projekata, i teme kako Napredak iz svoje perspektive vide u idućem razdoblju.

Kopirati
Drag cursor here to close