u kosači

Koncert zbora Srednje škole Nevada Union

Vijesti / Politika | 30. 03. 2015. u 13:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 1. travnja, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače bit će održan koncert zbora Srednje škole Nevada Union iz Sjedinjenih Američkih Država. Na programu koncerta su poznata djela europskih i američkih skladatelja, a ulaz na koncert je slobodan.

Koncertni zbor Srednje škole Nevada Union

Zborovi Nevada Union škole su dio odjela za izvedbene umjetnost i pri Nevada Union školi, a koji uključuje zborsku i instrumentalnu glazbu , dramu i ples. Zborski odjel ima 7 izvođačkih zborova različitih razina iskustva. Oko 200 učenika je uključeno u zborski program koji je poznat po svom pjevanju iznimne izvedbe.

Koncertni zbor je nastupao do sada i na domaćim i međunarodnim glazbenim festivalima diljem Kalifornije i Europe. Njihove visoke ocjene na festivalima diljem države, U zadnjih 40 godina donijele su im nastupe u sklopu brojnih nacionalnih i međunarodnih programa. Koncertni zbor je nastupao na Konvenciji Zapadnog odjela udruženja zborskih dirigenata, 1994. i 2008. godine. Osvojili su prvo mjesto na Međunarodnom festivalu omladine i glazbe u Beču, 2003. godine i drugo mjesto 1981. Bili su sudionici festivala u Eisteddfodu u Llangollenu, u sjevernom Walesu, zatim festivala Shrewsbury u Engleskoj, Miedzyzdroje Festivala zborova u Poljskoj i Međunarodnog festivala zborova u Spittalu, u Austriji. Zbor je do sada imao koncertne turneje po Austriji, Republici Češkoj, Engleskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Poljskoj, Rusiji, Škotskoj, Slovačkoj, Španjolskoj i Švicarskoj.

Ova turneja zbora 2015. godine po Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini je 18. europska turneja koncertnog zbora Nevada Union škole.

Srednja škola Nevada Union

Srednja škola Nevada Union nalazi se u jednome od najljepših dijelova Sjeverne Kalifornije. Četvorogodišnja državna srednja škola je smještena među borovima u podnožju planine Sierra Nevada. Upisano je 1800 učenika i škola bilježi izvanredne akadamske rezultate. Škola je primila nagradu Kalifornijska istaknuta škola 1996. godine, a 1998. godine Nacionalnu nagradu Blue Ribbon. Ova nagrada je postavila školu Nevada Union među 2% škola u SAD koje su u samome vrhu. Kontinuirano ima iznimne atletske timove kao i odličnu reputaciju u likovnoj i izvedbenoj umjetnosti. Škola opslužuje blizance gradove Grass Valley i Nevada City kao i okolna područja.

Rodney Baggett, dirigent

Rodney Bagget 19 godina vodi glazbeni program u Srednjoj školi Nevada Union. Studirao je glazbu na Državnom sveučilištu San Francisco, gdje je diplomirao 1987. godine, a potom je podučavao na širem području Sacramenta nidućih 8 godina prije dolaska u školu Nevada Union, 1996. godine. Tijekom 25 godina zborskog dirigiranja, zborovi gospodina Baggetta uzastopno primaju visoke ocjene na festivalima diljem Kalifornije, SAD-a i Europe. Putovao je s njima u Austriju, Republiku Češku, Englesku, Estoniju, Finsku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Latviju, Litvu, Meksiko, Poljsku, Škotsku i Španjolsku.

U školi Nevada Union, Baggett vodi skoro 200 učenika u 7 različitih zborova - od početničkog, srednjeg do naprednog zborskog ansambla. Svi zborovi redovito dobivaju visoke ocjene žirija na brojnim festivalima u Kaliforniji. Zborovi Nevada Union škole su veoma poznati u Kaliforniji, posebno u oblastima Nevada City i Grass Valley. Kalifornijsko udruženje glazbenih edukatora dodijelilo je gospodinu Baggettu Certifikat za iznimnost 2005. godine. Rodney Baggett je član Kalifornijskog udruženja glazbenih edukatora kao i Američkog udruženja zborskih dirigenata.

Kopirati
Drag cursor here to close