Bosanski Petrovac

Komemoracija u Krnjeuši za ubijenih 240 Hrvata katolika

Kultura / Vjera | 09. 08. 2017. u 07:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Krnjeuši kod Bosanskoga Petrovca u subotu, 12. kolovoza, bit će održana komemoracija za ubijenog krnjeuškog župnika don Krešimira Barišića i više od 240 stradalih vjernika katolika iz te nekadašnje župe.

Svetu misu u povodu 76. obljetnice njihova stradanja predvodit će banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u 11.00 sati na katoličkom groblju u Krnjeuši.

Tim povodom bit će blagoslovljen stari kameni križ, jedini očuvani vidljivi trag na tom devastiranom groblju, koji će biti uzdignut i postavljen na novi betonski pijedestal. Inače, to groblje, smješteno uz regionalnu cestu Vrtoče-Krnjeuša, nosi naziv ''Križ''.

Komemoracije u spomen na stradalog župnika Barišića i njegove vjernike na groblju u Krnjeuši održavaju se od 2015. godine.

Groblje u Krnjeuši proteklih je dana temeljito iskrčila i očistila skupina mladih Talijana iz Trenta koji su 10 dana volontirali na radnom kampu u Drvaru.

Po izbijanju partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni i istočnoj Lici na udaru ustanika se našla i župa Krnjeuša, između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Progon u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću. Točan broj ubijenih stanovnika Hrvata nikada nije utvrđen. Istraživanjima se došlo do preliminarne brojke od 240 ubijenih nedužnih civila hrvatske nacionalnosti, od toga 72 žene i 49 djece do 12 godina starosti. Brojka od 240 osoba, koja nije konačna, odnosi se na uži dio župe i ne obuhvaća predjele koji su najviše stradali: južni dio župe oko Kulen Vakufa i Vrtoča s pripadajućim selima. Također, brojka ne obuhvaća ni poginule domobrane.

Među ubijenima je i krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca, pripravnika za svećeničko zvanje, koji su ubijeni i bačeni u goruću župnu crkvu.

Župa Krnjeuša je u kolovozu 1941. u potpunosti je uništena tako da danas nema nikakvog vidljivog traga njezina postojanja, osim devastiranog groblja “Križ” na kojem je vidljiv samo jedan nadgrobni spomenik.

Sličnu sudbinu uništenja tada su doživjele i katoličke župe u Bosanskom Petrovcu, Drvaru i Bosanskom Grahovu, te Borićevac, Srb, Donji Lapac i Udbina u susjednoj Lici.

Po svršetku II. svjetskog rata većini preživjelih stanovnika tih župa tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile povratak na rodna ognjišta, a njihova imovina je u međuvremenu dobila nove vlasnike.

Kopirati
Drag cursor here to close