Oproštaj

Komemoracija Bati Živojinoviću: Valter ne može umrijeti

Kultura / Flash | 25. 05. 2016. u 16:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi obitelji, prijatelji, stranačke kolege i poštovatelji okupili su se u srijedu u Beogradu na komemoraciji u povodu smrti velikana srpskog i jugoslavenskog filma Velimira Bate Živojinovića.

Komemoracija je započela minutom šutnje, a zatim su emitirani inserti iz filmova Pjesma sa Kumbare, Vlak bez voznog reda, Uzavreli grad, Breza, Skupljači perja, Bitka na Neretvi, Most, Majstor i Margarita, Valter brani Sarajevo, Balkan ekspres, Lepa sela lepo gore.

Ivica Dačić, lider SPS-a, koja je organizirala komemoraciju, poručio je Batinoj supruzi Luli „kako će ona i cijela Batina obitelj, imati u njima iskrene i pouzdane prijatelje, koji će im pomagati i pokušati da učine makar djelić onoga što je Bata učinio za stranku i sve nas“.

"On nas je učinio ponosnim da možemo da kažemo da smo bili dio njegove životne priče i da sutra možemo reći da je Bata bio naš član", rekao je Dačić. Dodao je kako se Bata nikad nije trudio da se prema njemu odnose kao prema velikoj glumačkoj zvijezdi, jer je to već bio. Naveo je kako je Batu poznavao cijelog života, dok je bio mlađi kao junaka brojnih filmova, heroja kome su se svi divili, a na koga je želio biti hrabar neustrašiv, plemenit, i kada je upoznao i vidio da je Bata mnogo više od onog što je predstavljao na filmskom platnu.

"Bio je dobar, plemenit, s izuzetnim smislom za humor, uvijek je htio pomoći svima. Imao je svoj politički stav i za njega se borio", rekao je Dačić. Ističući Batinu veliku popularnost u Kini, Dačić je rekao da je prikazivanje filma Valter brani Sarajevo u toj zemlji Batu učinilo mitom.

Podsjećajući da je Bata bio član socijalista od osnivanja, Dačić je rekao da je on uvijek bio uz SPS, kad je bilo dobro i kad je bilo loše, te da se nije ponio u uspjehu, niti ponizio u teškoćama. "Kada je trebala pomoć u predsjedničkim izborima 2002. godine, bez razmišljanja je pristao da bude kandidat, da svoj lik i djelo i sve što jeste stavi na raspolaganje stranci i pomogne joj", rekao je Dačić i dodao da može samo da zahvali Bati koji je pomogao da se sačuva stranka kada je Milošević pozvao da se podrži kandidat radikala Vojislav Šešelj.

"Ja ne znam mogu li biti tako veliki glumac da se oprostim od njega bez suza, ali vas molim da ga ne ispraćamo plačući, jer je on zaslužio veliki aplauz. Neka mu je vječna slava i hvala mu za sve, Valter ne može da umre, Valter je besmrtan", kazao je Dačić.

Komemoraciji su, uz članove obitelji i Dačića, prisustvovali dužnosnici SPS-a Aleksandar Antić, Branko Ružić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, prijatelji i poštovatelji, prenosi Tanjug.

Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju u 83. godini, a bit će sahranjen sutra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close