Užička republika

Koliko je Titovog ostalo u nekadašnjem Titovom Užicu?

Kultura / Flash | 03. 12. 2016. u 20:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

75 godina je prošlo od pada Užičke republike, a ovaj broj i obilježavanje, barem po najavama gradonačelnika Užica, trebalo je obilježiti i izmještanje Titovog spomenika te njegovo vraćanje na trg.

Tog 29.  studenog 1941. koja stotina boraca Radničkog bataljona branilo je malo onoga što je ostalo od Užičke republike. I, naravno, suočivši se sa daleko nadmoćnijim protivnikom, nije obranilo.

"Srbija je prije 75 godina izabrala pravi put i rekla povijesno ne fašizmu i historijsko ne okupaciji", podsjetio je Vidosav Kovačević, zamjenik predsjednika SUBNOR-a

Događaj je privukao goste iż Slovenije, iz Kopra.

No, obilježavanje koje je upriličio grad Užice samo dodatno uvjeravaju u to da sloboda i nije onakva kakvom se zamišljala te da je poraz gori nego što se mislilo, piše Federalna.ba.

Užička aktivistica Ružica Marjanović objašnjava - u obilježavanje je umiješana, kako kaže, sveprisutna crkva i dobijena je mješavina svega i svačega, dok se o ključnim idejama vezanim za nastanak partizanskog pokreta nije govorilo.

"O antifašizmu nećemo govoriti i probat ćemo da zaprljamo koliko god je to moguće Užičku republiku", navodi ona.

A na mjestu gdje je nekad bio spomenik Titu, danas je billboard. Od najava da će spomenik prebaciti na neko vidljivo mjesto ni ovoga puta nije bilo ništa

"Cijeli taj prizor skidanja i ta histerija oko sklanjanja Titovog spomenika je bila ispod svakog nivoa. Čini mi se da je još gora ova rasprava hoćemo li ga vraćati. Kako se odnosimo prema sopstvenoj prošlosti, tako nam je danas", kaže Marjanović.

Titov spomenik danas stoji je između muzeja i nekadašnjeg ulaza u tvornicu oružja. On će se jednog dana možda i vratiti u Užice, ali njegove ideje - teško.

Kopirati
Drag cursor here to close