Kiklopski grad

Kod Neuma otkrivena nova hercegovačka Mikena - izgubljeni ilirski grad

Kultura / Flash | 18. 07. 2015. u 06:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod Neuma, tj. kod sela Neumski Gradac nalazi jedan ogroman ilirski megalitski (kiklopski) grad koji uopće nije bio poznat do sada, tvrdi geolog Goran Glamuzina.

Grad su vjerojatno napravili poznati Daorsi, koji su poznati po svom gradu Daorsonu.

''Obišao sam tek oko 50-60 posto površine ovog drevnog grada, i nisam se mogao načuditi što se sve krije tamo, koliko još ima drevnih ostataka građevina, kiklopskih zidova i slično. Načinio sam bogatu fotodokumentaciju što sam i uz opisni tekst - evo netom objavio na svom portalu'', rekao je Glamuzina.

U stručnom arheološkom smislu ovaj drevni grad - tzv. kućetine opisan je dosta kratko s nekoliko rečenica unutar arheološkog leksikona BiH. Tu je i navedeno postojanje ostataka kuća od obrađenog prizmatičnog kamena. No, detalja s te gradine, a posebice snimljenih zidova na ovoj gradini, gotovo da se nigdje ne može pronaći, a bilo kakvih istraživanja nije nikako bilo dosada, navodi Glamuzina.

Na mnogim dijelovima ovog drevnog ilirskog grada posebno zapanjuju grandiozni blokovi vapnenca s mjestimičnom težinom često i preko 2 tone, koji su složeni unutar kiklopskih zidina, upravo poput onih u slavne Mikene.

Na brojnim mjestima zamjećuju se brojni komadi keramike, i prapovijesne grublje-pečene s primjesama bijelog vapnenca, kao i one finije pečene sitnozrnate od glinovitih sedimenata koja vjerojatno datira u helenističko razdoblje. Na samom vrhu zapadnog brda i megalitske obzidane velike građevine zamjećuje se mala zaravnata površina sa specijalno postavljenim poput oltara, četvrtastim blokom vapnenca koji u sredini ima udubljenu jamicu ili rupu, što ukazuje da je ovaj kamen predstavljao svojevrsni drevni žrtvenik, na kojem su se možda ilirskim božanstvima ili suncu, prinosile žrtve.

Glamuzin kaže kako ovaj drevni grad, nedvojbeno ima ogroman, neiskorišteni potencijal u okviru kako ruralnog-etno tako i povijesnog tzv.arheo turizma i za Neum, i za cijelu Hercegovinu.

Više o ovom otkriću pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close