4. stoljeće pr. Kr.

Kod Dubrovnika možda pronađeni ostaci ilirskog svetišta

Kultura / Flash | 06. 11. 2014. u 17:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vilinoj spilji iznad izvora rijeke Omble pokraj Dubrovnika pronađeni su brojni ostatci keramičkih posuda iz 3. i 4. stoljeća prije Krista, a rezultati prvoga istraživanja koje je tijekom listopada proveo Arheološki muzej u Dubrovniku, ukazuju na to da bi mogla biti riječ o ilirskom svetištu.

"Pronašli smo ostatke iz neolitika, iz brončanog i željeznog doba s naglaskom na helenistički kulturni sloj. To je vrijeme kada je pojačana grčka kolonizacija i njihova prisutnost u ovim krajevima. S obzirom na to da je riječ o najfinijim primjercima posuđa, pretpostavljamo da postoji mogućnost da je riječ o određenom obliku svetišta", rekao je za Hinu voditelj istraživanja, arheolog Domagoj Perkić.

Ipak, ističe kako je još riječ tek o pretpostavkama te kako predstoje dodatne faze istraživanja.

"Ne možemo još utvrditi jesu li oni do tog posuđa došli trgovinom, plijenom ili na neki treći način. U to su vrijeme Iliri bili jaki na moru i bile su poznate pljačke grčkih i kasnije rimskih brodova", kaže Perkić.

Na pitanje znače li ti pronalasci i kraj planova za HE Omblu, od koje je EBRD privremeno odustao prošle godine pod pristiskom javnosti i nevladinih udruga, Perkić odgovara kako istraživanja nisu povezana s elektranom. "U tom dijelu špilje nije bio planiran nikakav zahvat po pitanju elektrane", zaključuje Perkić.

Inače, lokalitet je poznat kao arheološko nalazište još od dvadesetih godina prošloga stoljeća, kada su prilikom rada na dubrovačkom vodovodu francuski inženjeri pronašli prapovijesne nalaze, a nakon gotovo cijelog stoljeća prvi put se pristupilo detaljnom istraživanju.

Kopirati
Drag cursor here to close