Književna nagrada

'Kočićevo pero' Gojku Čelebiću i Dževadu Karahasanu

Kultura / Flash | 25. 03. 2015. u 14:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada 'Kočićevo pero za 2015. godinu' ravnopravno je dodijeljena piscima Gojku Čelebiću iz Podgorice za roman "Mig" i piscu iz Sarajeva Dževadu Karahasanu za knjigu "Kuća za umorne", odlučio je žiri za ovu književnu nagradu.

Predsjednik žirija, književnik Nikola Vukolić kaže da, iako se uspješno ostvaruje u različitim literarnim formama, Gojko Čelebić, najpotpunije pronalazi u romanu koji, kao slobodni oblik nesputan teorijskim ograničenjima i prepoznatljivostima, najviše odgovara njegovoj istraživačkoj radoznalosti, priopćeno je danas iz Zadužbine "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd.

''Senzibilan, obrazovan, zanatski dobro potkovan, Čelebić je upravo u romanu pronašao idealan prostor ostvarivanja svojih zamisli. Naravno, radi se o modernom romanu koji se gotovo sasvim oslobodio stoljećima utvrđenih konvencija žanra i postao takav oblik kome je sloboda temeljno kreativno načelo'', naveo je Vukolić.

Žiri je ocijenio da je 'Kuća za umorne' djelo višestruko ilustrativno za shvaćanje Karahasanovog opusa, piščevo poimanje čovjeka i njegovog mjesta u prostoru i vremenu, njegove egzistencijalne situacije u svijetu s težištem na najuži prostor piščeva zavičaja (Karahasan je rođen u Duvnu, 1953. godine).

''Kuća za umorne, jedno je od najboljih književnih ostvarenja na našim prostorima, u koje je autor uložio mnogo truda i znanja u ispisivanju njenih stranica. Dokaz ovakvog tvrđenja leži u činjenici da nas ovo djelo Dževada Karahasana nagoni na razmišljanje, preispitivanje. Jedinstveno u mnogo čemu, ono djeluje snagom svoje filozofske i literarne argumentacije'', rekao je o ovome djelu književnik Nikola Vukolić.

Nagrada Kočićevo pero, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd, bit će uručena laureatima u mjesecu travnju, u Muzeju književnosti BiH u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close