Predavanje

Književnik Luko Paljetak u Mostaru

Kultura / Flash | 15. 04. 2016. u 08:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u utorak, 19. travnja u 11 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (amfiteatar Vjekoslav Klaić, dvorana br. 13), bit će održano predavanje akademika Luke Paljetka o temi Poezija A.B. Šimića. Predavanje se održava u suradnji s Filozofskim fakultetom i Hrvatskom akademijom za znanost i umjetnost u BiH

Luko Paljetak, hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih prevedenih knjiga, zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija.

Rodio se i odrastao u Dubrovniku, u kojemu živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zadru, gdje je kasnije i radio kao asistent.

Bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka te jedan od urednika Zadarske revije. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vrstan je prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Između ostalih, preveo je i neka od djela Chaucera, Shakespeara, Byrona, Wildea, Joycea i Prešerna. Preveo je (zajedno sa Zlatkom Tomičićem) i zbirku pjesama makedonskog pjesnika Konstantina Miladinova.
Stalni je član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU).

Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Urednik je časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica hrvatska Ogranak Dubrovnik.
Mnoge su od njegovih pjesama uglazbljene i postale nezaobilazan dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge).

Kopirati
Drag cursor here to close