Najstarije knjige

Knjige sačuvane za budućnost: Franjevci u Mostaru obnavljaju 'Raru'

Kultura / Flash | 12. 02. 2016. u 09:18 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2006. godine traje obnova 'Rare', najstarijih knjiga Franjevačke samostanske knjižnice u Mostaru, što je kapitularna odluka Hercegovačke franjevačke provincije koji knjižnicu žele obnoviti prema svim parametrima i propisima informatologije.

''Želimo da od jedne stare knjižnice, sačuvavši svoj fundus knjiga, napravimo jednu modernu knjižnicu. U ovom projektu, ističemo obnovu najstarijeg dijela knjižnice, koji se zove 'Rara', i tu su knjige od početka 1835. godine do standardizacije hrvatskog jezika'', rekao je za Bljesak.info fra Ante Marić jedan od voditelja ovog projekta.

Ovaj dio knjižnice, kako govori Marić, sveukupno čuva 869 knjiga, koje su većinom u lošem stanju i godinama vape za obnovom, kako bi se sačuvala prevrijedna samostanska književna baština, a najstarija od njih datira iz 1535. godine.



''Tu je najviše knjiga iz filozofije i teologije, no ima i beletristike. Nemamo inkunabula, prvotiskanih knjiga. Imala ih je naša knjižnica na Širokom Brijegu, ali su one spaljene 1947. u jednom pohodu Ozne. Knjige su većinom od organskog papira i s vodenim žigom, koji je podložan i kemijskom rastakanju vremenom. Budući da su stare, prijetila je opasnost da nam te knjige propadnu.

Također, pretrpile su i dosta ratova, samo su u posljednjem, Domovinskom ratu, bile u samom središtu bojišta, no zahvaljujući žrtvi ondašnjih fratara, ostale su sačuvane'', objašnjava Marić.
Po više stotina godina stara izdanja obnavljaju se u Središnjem laboratoriju za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Ministarstvo kulture shvatilo je o kojem se kulturno povijesnom i nacionalnom blagu našeg naroda radi, te je kroz pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, odlučilo snositi troškove restauracije 'Rare'.



Do sada je obnovljeno 525 naslova, a po završetku restauracije, koja se očekuje u 2018. godini, 'Rara' će biti u Franjevačkoj knjižnici Mostar gdje na nju već čekaju za to specijalno napravljene drvene police, te će biti čuvane pod posebnim mikroklimatskim uvjetima. Marić ističe kako se knjige neće moći iznositi van, no kao i do sada, bit će dostupne svima.

''Samo se u prošloj godini preko 30 znanstvenih radova referiralo na našu knjižnicu. Knjige se neće moći iznositi iz knjižnice, biti će pod alarmom, no predvidjeli smo čitaonicu sa 14 stolova gdje su dobrodošli svi zainteresirani. Kad se knjige konačno vrate, onda će uz sebe imati zapis o tome u kojem su stanju zatečene, fotografiju tog stanja u digitalnom obliku, te ćemo ih imati onakve kakve su sada. Ovim projektom smo ih sačuvali za budućnost'', poručio je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close