Adis Zilić

Knjiga "Stećci Podveležja": Promotor kulturne baštine BiH u svijetu

Kultura / Flash | 26. 05. 2016. u 17:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Stećci Podveležja", knjiga Adisa Zilića, višeg asistenta na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, predstavljena je u četvrtak na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Kako je rečeno na promociji, knjiga objavljena u izdanju Ministarstva obrazovanja i znanosti Federacije BiH, donosi detaljan pregled nadgrobnih spomenika stećaka na području Podveležja.

U recenziji knjige, uz ostalo, navodi se da je rad “Stećci Podveležja” vrijedan znanstveni doprinos historiografiji o stećcima u BiH.

Knjiga je objavljena na bosanskom i engleskom jeziku, pa postaje, kako je naglašeno, promotor kulturne baštine BiH u svijetu.

O stećcima je, predstavljajući knjigu, govorio i Edin Bujak s Filozofskog fakulteta naglašavajući da su najcjelovitiji i najreprezentativniji izraz bosanskog srednjovjekovlja.

Podsjetio je da su stećci u brojnim djelima proglašavani misterijom, tajnom, fenomenom.

Autor knjige je kazao da mu je motivirajući faktor za ovu temu bio međunarodni znanstveni skup.

''Kad sam se opredijelio za ovu temu bilo mi je bitno da je neistražena, što je slučaj sa stećcima Podveležja'', istakao je Zilić, naglašavajući da je motivirajući faktor bila i blizina područja.

Kopirati
Drag cursor here to close