Zabilježene

Knjiga o javnom životu žena BiH

Kultura / Knjige | 21. 10. 2014. u 17:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski otvoreni centar i Forma F iz Mostara, uz partnersku podršku Fondacije Heinrich Böll Ured za BiH i Veleposlanstva Švicarske u BiH, organizirali su večeras u Mostaru promociju knjige „Zabilježene – Žene i javni život Bosne i Hercegovine u 20. vijeku“.

Knjiga skicira ženska udruživanja i individualne napore žena, u prethodnih 100 godina i više, smještajući ih u šire socijalne, pravne, ekonomske i kulturne bh. političke kontekste.

Po riječima priređivačice knjige Jasmine Čaušević, knjiga predstavlja doprinos žena javnom životu u BiH, počevši od srednjeg stoljeća pa sve do današnjih dana.

Knjiga je, kako je navela, poređana hronološki i ima skoro 300 stranica.

''Svatko tko pročita knjigu vidjet će koliko je bio bogat javni život žena BiH, koliko je bilo znanstvenica, žena koje su se bavile ekonomijom, kulturom i svim sferama umjetnosti, i uopšte koliko je žena zanemareno, koliko je njihov rad zanemaren. Neke su doslovno svojim životom platile svoje vjerovanje i svoje ideološke stavove tako da se nama koje smo radile na ovoj knjizi, a radilo je 12 osoba, ukazalo nevjerovatno bogatstvo i prosto smo bijesne što je toliko vremena prošlo a što se o nekim nevjerovatnim ženama ne zna ništa, što ih je vrijeme pregazilo i što je učinjena ogromna nepravda'', kazala je u izjavi za Fenu Jasmina Čaušević.

Istaknula je kako se s druge strane ovom knjigom čini nepravda nekim drugim ženama do čijih podataka nisu došle te dodala da je "ovo skica za dalje istraživanje".

Govoreći o značaju ove knjige, ona je naglasila kako se do sada sistematiziralo znanje o ženama u BiH po određenim oblastima ili po određenim zemljopisnim područjima te da postoje knjige koje su na neki način pretkinja ove knjige.

''Meni se kao priređivačici knjige čini da je njen značaj taj što pokušava da predstavi područje čitave BiH i da presječe sve oblasti od sporta, preko znanosti, kulture, umjetnosti, do arhitekture i ostalih sfera'', istaknula je Čaušević.

Kopirati
Drag cursor here to close