spuštanje zastora

Kazalištarci obilježavaju kraj sezone: Mostarsku kulturu vraćamo na vrh Europe

Kultura / Flash | 01. 07. 2015. u 11:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničkim prigodnim programom na terasi Gradske banje, 1. srpnja, u 21:30 sati, bit će spušteni zastori na uspješnu kazališnu sezonu pet profesionalnih mostarskih kazališnih kuća.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare čelni ljudi Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Pozorišta lutaka Mostar, Kazališta lutaka Mostar i Mostarskog teatra mladih, istaknuli su kako su djelatnici tih javnih ustanova, u iznimno teškim uvjetima, priredili bogate programe te međusobnom suradnjom pokazali da će ustrajati u svojoj borbi za poboljšanje uvjeta rada i tretmana kulture u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

"Jako je važno da i ovakvim jednim skromnim događajem vlastitim snagama i sredstvima, pošaljemo poruku da se osjećamo kao zajednica teatarskih profesionalaca iz čitavog grada i smatramo da je samo put suradnje i put zajedničkih inicijativa pravi i jedini mogući put za umjetnost u Mostaru", istaknula je direktorica Mostarskog teatra mladih Tanja Miletić Oručević.

Mostarski glumci za završni događaj sezone priredili su kratki program, rečeno je na konferenciji za novinare, a na večerašnjem događaju bit će dodijeljene i zahvalnice novinarki Dnevnog lista Andriani Copf za doprinos mostarskoj kulturi te Sabini Dumpor priznanje za najvjerniju gledateljicu.

Direktor Narodnog pozorišta Almir Mujkanović kazao je kako je sezonu u toj kazališnoj kući obilježio povratak festivala "Mostarska liska" te zajednička koprodukcija Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar "Ajmo na fuka".

"S obzirom na okolnosti u kojima djelujemo, rekao bih da je iza Narodnog pozorišta, ali i svih ovih drugih ustanova iznimno uspješna sezona", istaknuo je Mujkanović.

Direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja naglasio je kako se još jednom želi poslati poruka da sva mostarska kazališta surađuju, komuniciraju i da iza sebe imaju vrlo uspješnu sezonu, između ostalog, zahvaljujući i toj suradnji.

"Realizirali smo nekoliko projekata koji su zbilja primijećeni i vrednovani i izvan Mostara i Bosne i Hercegovine. Time smo otvorili prostor za buduće iskorake kako pojedinačnih kazališnih kuća, tako i suradnje svih kazališta u Mostaru", dodao je Vukoja.

Direktorica Pozorišta lutaka Ranka Mutevelić ovom je prigodom zahvalila novinarima i medijima na njihovoj podršci mostarskim kulturnim ustanovama, te je podsjetila da niti jedna od pet kazališnih kuća u protekloj sezoni nije dobila niti jednu marku za produkciju novih predstava, a unatoč tome postavljeno je i izvedeno nekoliko iznimno zapaženih predstava.

Direktor Kazališta lutaka Tibor Oreč istaknuo je kako mostarski kazališni djelatnici imaju što pokazati i imaju se čime ponositi.

"Nemamo potporu ni gradskih niti županijskih vlasti, i sami krojimo svoju sudbinu. Ne možemo znati što će biti s nama u budućnosti, ali možemo reći da ćemo nastaviti s dobrim radom i nastojat ćemo vratiti mostarsku kulturu na vrh Europe, gdje je nekada bila. Krećemo opet tim putem, koji je ne samo trnovit, već i pun barijera", zaključio je Oreč.

Kopirati
Drag cursor here to close